Tiramisu – deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy
espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie
śniadanie – zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu,
które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten
przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to
prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja.
Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za
najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że
twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de' Medici,
który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W
Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów
ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.
Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.
Składniki
- 2 jajka (można dodać więcej żółtek)
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml mocnej, wystudzonej kawy
- 13 dag podłużnych biszkoptów
- łyżka kakao
- likier amaretto
- 50 g cukru pudru
- wino Marsala (sycylijskie)
Przygotowanie
Przyrządzić 200 ml mocnej kawy – najlepiej espresso. Do kawy wlać 2–6 łyżek amaretto. Ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Ucierać mikserem żółtka z cukrem, by były
białe. Do żółtek dodawać partiami ser mascarpone oraz łyżkę wina
marsala. Połączyć masę tak, by nie było w niej grudek. Ubić na sztywno
białka. Bardzo delikatnie przekładać ubite białka do masy
serowo-żółtkowej. Delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej puszystej
masy.
Kiedy kawa wystygnie, każdy biszkopt umoczyć bardzo krótko w
mieszance kawowej. Biszkopty układać na dnie formy tak, by utworzyły
jednolitą warstwę.
Nałożyć warstwę przygotowanego przez nas kremu. Krem posypać z
wierzchu przesianym przez sitko kakao. W identyczny sposób wykonać drugą
warstwę biszkoptów i kremu.
Odstawić do lodówki na dzień. Tuż przed podaniem posypać z wierzchu dużą ilością gorzkiego kakao.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz