Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kawa po turecku



  
Potrzebne są:

  • stalowy, mosiężny lub miedziany tygielek z długą rączką, tzw. dżezwa

Składniki:

  • po małej czarce (ok. 90 ml) wody na osobę
  • 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy na osobę
  • 1 łyżeczka cukru na osobę (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru lub anyżu (opcjonalnie)

Przygotowanie:


  1. Nalać wodę do tygielka.
  2. Podgrzać wodę, ale nie gotować.
  3. Dodać cukier i zamieszać, aby cały się rozpuścił.
  4. Dodać kawę i zamieszać. W tym momencie można też dodać przyprawy.
  5. Podgrzewać na małym ogniu, aż podniesie się pianka. Zanim zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.
  6. Podgrzewanie i odstawianie powtórzyć jeszcze 2 razy.
  7. Podawać w małych czarkach.
Zubereitung mokka.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz