Potrzebne są:
- stalowy, mosiężny lub miedziany tygielek z długą rączką, tzw. dżezwa
Składniki:
- po małej czarce (ok. 90 ml) wody na osobę
- 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy na osobę
- 1 łyżeczka cukru na osobę (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru lub anyżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Nalać wodę do tygielka.
- Podgrzać wodę, ale nie gotować.
- Dodać cukier i zamieszać, aby cały się rozpuścił.
- Dodać kawę i zamieszać. W tym momencie można też dodać przyprawy.
- Podgrzewać na małym ogniu, aż podniesie się pianka. Zanim zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić na chwilę.
- Podgrzewanie i odstawianie powtórzyć jeszcze 2 razy.
- Podawać w małych czarkach.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz