Łączna liczba wyświetleń

środa, 22 kwietnia 2015

Zdrowotne właściwości kawy


Systematyczne spożywanie kawy nie ma najmniejszego związku ze wzrostem ryzyka udarów mózgu i chorób serca. Rzadkie picie kawy podnosi ciśnienie natomiast gdy ilość wypijanych filiżanek dziennie jest duża efekt ten zanika, ponieważ organizm się przyzwyczaja do obecności kofeiny. Kawa wypłukuje magnez z organizmu, nawet przy nadmiernym spożyciu nie grozi to osteoporozą lecz trzeba mieć na uwadze to, że powinien wzbogacić swoją codzienną dietę w magnez.
 Zawarta w kawie kofeina ma właściwości pobudzające. Przyspiesza akcję serca jednocześnie podnosząc ciśnienie. Rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Kofeina blokuje wysyłanie informacji do mózgu o potrzebie snu, poprawia jego krążenie i zdolność koncentracji, ułatwia oddychanie, wydłuża zdolność do ostrego wysiłku fizycznego (zwiększa odporność na zmęczenie). Jest również plus dla osób ściśle dbających o swoją dietę, otóż kawa przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejszając tym samym ryzyko otyłości. Generalnie zaleca się spożywać do 500 mg kofeiny dziennie czyli około 4 filiżanek. W takiej ilości zaobserwować można korzystny wpływ na organizm, razem ze wzrostem kofeiny wzrasta jej szkodliwość. Od 1000 mg kofeina staje się trująca. Jeśli chodzi o kobiety w czasie lub zaraz po porodzie (karmiące piersią), zaleca się by spożywały jak możliwie najmniejsze ilości kawy (max 2 filiżanki dziennie), ponieważ większe ilości znacznie pobudzając matkę jak i jeszcze nienarodzone dziecko. W późniejszym okresie do zaprzestania karmienia piersią, dzienna dawka nie powinna ulegać zmianie, by zapobiec przedostaniu się kofeiny z mlekiem matki do organizmu noworodka, powodując jego znaczące pobudzenie.
 Picie kawy w umiarkowanych ilościach ma właściwości lecznicze. Zmniejsza ryzyko raka jelit i wątroby, jednocześnie o 20% maleje możliwość wystąpienia marskości wątroby. Najnowsze badania dowiodły, że mężczyźni pijący do 4 filiżanek dziennie (taka jest właśnie zalecana maksymalna dzienna dawka) o 45% rzadziej chorują na kamicę żółciową. Dodatkowo mężczyźni, którzy codziennie piją kawę, niezależnie od tego czy jest z kofeiną czy bez, mają zdecydowanie mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty niż ci niepijący tego boskiego trunku. Przyczynia się również do zmniejszenia zachorowań u palaczy na nowotwory pęcherza. Minimalizuje wystąpienie choroby Parkinsona i cukrzycy typu II. Polepsza pamięć krótkotrwałą. Kawa lekko ogranicza występowanie próchnicy zębów.
 Spożywanie zbyt dużej ilości filiżanek kawy w ciągu dnia może powodować poddenerwowanie, niepokój, skrajnie – rozdrażnienie zwane rozdrażnieniem kofeinowym. Dowiedziono także, że kawa nieznacznie zmniejsza płodność u kobiet jak i mężczyzn. Picie kawy na czczo jest bardzo złym pomysłem, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu solnego w organizmie powodując mdłości i bóle brzucha. Gwałtownie zwiększa poziom cukru po śniadaniu. Spożywanie kawy wieczorem czy w nocy może powodować problemy z zasypianiem. Jednakże znajdzie się wiele osób, które mogą wypić filiżankę kawy a następnie spokojnie zasnąć. Kofeina w pełni wykazuje swoje działanie po ok. 30 minutach od spożycia, jednak bywa, że organizm się do niej przyzwyczaja. Wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie sobie kilkudniowej przerwy a co za tym idzie oczyszczenie organizmu. Po takiej przerwie na nowo można delektować się smakiem jak i korzystnym działaniem na ciało i umysł.

http://img17.dreamies.de/img/350/b/y7nc8t6ynbr.gif

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz