Bazylia
Ocimum basilicum
Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna.
Istnieje wiele gatunków bazylii z różnymi walorami smakowymi. Uprawa
bazylii zależy od wielu czynników środowiska, takich jak temperatura,
położenie geograficzne, gleba czy ilość opadów atmosferycznych. Jej
gruby, rozgałęziony korzeń produkuje krzaczaste łodygi rosnące do
wysokości 30-60cm. Liście bazylii różnią się kolorami. Mogą być od
białego do czerwonego koloru z purpurowym odcieniem.
Parująca herbata z bazylii jest dobra dla pacjentów z gorączką.
Wystarczy nakryć się kocem i wdychać parę z herbaty. Zimna herbata z
bazylii jest natomiast dobra na wszystkie problemy oczu, zarówno jako
płukanka do oczu jak i wewnętrznie. Trzeba pamietać, że najlepszą
herbatę z bazylii robi się ze świeżych liści oraz niezmielonych nasion. W
tym celu zagotować około 0.8 l wody i dodać 15 nasion bazylii. Przykryć
garnek i zmniejszyć ogień. Powoli gotować na wolnym ogniu przez 45
minut. Zdjąć z ognia i dodać 1 1/2 garści świeżych lub wpół suszonych
liści bazylii i macerować przez około 25 minut. Pić herbatę 2 razy
dziennie, lub można płukać gardło w razie potrzeby. Kiedy herbata jest
letnia i przecedzona, może służyć do kąpieli oczu. Jeśli mamy zmieloną
bazylię, możemy ją wykorzystać do innego rodzaju herbatki i stosować ją
do wyżej wymienionych problemów z wyjątkiem płukania oczu. Zagotować 3
1/2 szklanki wody, zestawić z ognia i dodać 1 1/4 łyżeczki zmielonej
bazylii. Przykryć i macerować przez pół godziny. Posłodzić do smaku
odrobiną syropu klonowego i pić 1 szklankę dwa razy dziennie.
Czy zdarzyło się kiedyś tak, że miałeś ból głowy i potrzebowałeś na
to skutecznego lekarstwa? Jeśli tak, to istnieje prosty sposób na to. Po
prostu weź łyżeczkę suszonej, zmielonej bazylii i wsyp do szklanki z
gorąca wodą na 10 minut. Następnie odcedź. Kiedy płyn jest chłodny dodaj
2 łyżki stołowe nalewki z leszczyny. Stosuj to jako kompres na czoło i
skronie.
SUROWCE LECZNICZE
Liście, kwitnące wierzchołki zioła, olejki aromatyczne.
ZASTOSOWANIE
Bazylia działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Herbatka z
bazylii łagodzi wzdęcia, skurcze żołądkowe, kolkę, niestrawności.
Bazylia może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi
wymiotom i nudnościom. Zioło to eliminuje również robaki żyjące w
jelitach. Bazylia posiada właściwości uspokajające, dlatego też jest
stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, depresji, niepokoju
lub bezsenności. Zioło to ma również zastosowanie w leczeniu epilepsji,
bólów migrenowych głowy, kokluszu. Tradycyjnie bazylia była stosowana
na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących. Stosowana zewnętrznie,
bazylia działa jako odstraszacz na owady.Sok z liści bazylii przynosi
ulgę na pogryzienia przez owady. Bazylia posiada przeciwbakteryjne
działanie.
Inne zastosowania Choroba górska, ból owulacyjny.
Kulinarne Bazylia w swoich różnych postaciach (świeża,
mrożona lub suszona) jest dodawana do zup, potraw z ryb, omletów, sosów
do sałatek, potraw z makaronów, pizzy. Bazylia świetnie nadaje się do
potraw warzywnych z brokułami, marchewką, kapustą,
cukinią, kabaczkiem, karczochami i dynią. Bazylia to najlepszy dodatek
ziołowy do pomidorów. Do produkcji włoskiego sosu pesto używa się
właśnie bazylii, a oprócz tego czosnek, oliwę z oliwek, ser Parmesan i
orzeszki sosnowe. Świeże liście bazylii są dodawane do sałatek. Małe
liście bazylii są używane w całości, większe rwane są na kawałki. Aby
nie stracić walorów smakowych i zapachowych bazylii, najlepiej jest rwać
liście niż je kroić nożem. Kiedy gotujemy potrawy z użyciem świeżej
bazylii, należy pamiętać o dodaniu jej pod koniec gotowania. Bazylia w
czasie dłuższego gotowania traci swoje wartości smakowe. Świeże liście
bazylii można również dodawać do octów oraz oliwy z oliwek.
WYSTĘPOWANIE I UPRAWA
Słodka bazylia, znana również pod nazwą bazylia, prawdopodobnie
pochodzi z Indii. Ponad 150 odmian jest obecnie uprawianych na całym
świecie, głównie dla ich wyraźnego smaku oraz olejku aromatycznego.
Liście i kwitnące wierzchołki bazylii są zbierane w czasie kwitnienia
rośliny. Bazylia rośnie najlepiej w lekkiej, dobrze spulchnionej,
bogatej w składniki odżywcze, lekko kwaśnej glebie; pH waha się w
przedziale 4.3 do 8.4. Bazylia wymaga pełnego słońca. Musi być dobrze
podlewana. Ale uwaga - nie znosi zbyt nadmiernego podlewania. Nasiona
bazylii sadzi się w domu około 6 tygodni przed ostatnią datą wiosennych
przymrozków. Nasiona sadzi sie na głębokość 6mm. Podlewać umiarkowanie
aż do pokazania się pierwszych roślinek (około 8-14 dni). Przed
przesadzeniem roślin, przystrzyc wierzchołki kiedy roślinki mają około
15cm wysokości. Przystrzyganie ma na celu pobudzenie rośliny do
wykształcenia silniejszego systemu korzeniowego, jak również do wzrostu
całej rośliny. Przesadzać roślinki w odległości 30 do 45 cm od siebie.
Bazylia nie toleruje dobrze temperatur poniżej 5°C. Kiedy temperatura
spada poniżej 5°C, rośliny należy przykryć np. plastikiem. Bazylia jest
podatna na choroby takie jak np. plamy na liściach (głównie w czasie
dużej wilgotności) oraz na inwazje robactwa, np.mszyce. Bazylia,
jeśli jest uprawiana w domu jako zimowa roślina, musi być sadzona płytko
w małych doniczkach ze spulchnioną dobrze ziemią. Umieścić doniczki w
ciepłym, dobrze oświetlonym miejscu. Rośliny wymagają co najmniej 5
godzin swiatła słonecznego lub 12 godzin światła sztucznego dziennie.
Hodowanie w kontenerach Bazylia jest doskonałym ziołem do
uprawy w doniczkach lub kontenerach. Ładnie wygląda na dekach lub
patiach. Bazylia może rosnąć w dużych koszach. Kosz należy wyłożyć
plastikiem (trzeba zrobić dziury, żeby roślina mogła oddychać oraz aby
nie gromadziło się zbyt dużo wody), następnie wypełnić kosz dobrze
spulchnioną ziemią i posadzić roślinki. Co trzy tygodnie podlewać
odżywką. Wystepują również karłowate odmiany bazylii, które nadają się
idealnie na parapet kuchenny. Produkują wystarczającą ilość liści dla
codziennego użytku. Trzeba trzymać rośliny w cieple, w miejscu bardzo
oświetlonym.
SKŁADNIKI
Bazylia zawiera olejki aromatyczne (okolo 1%): linalool, metyl chavicol, metyl cinnamate, cineole oraz terpeny.
UŻYCIE
- LIŚCIE:
-
- ŚWIEŻE LIŚCIE - masuj liśćmi ugryzienia owadów, żeby zmniejszyć swędzenie i zapalenie.
NAPAR
- zmieszaj z odrobiną serdecznika pospolitego i wypij natychmiast po
narodzeniu się dziecka, aby zapobiec łożysku zatrzymanemu. NALEWKA - Zmieszaj bazylię z bukwicą zwyczajną i stosuj na stany napięcia nerwowego. Bazylia zmieszana z omanem wielkim i hyzopem lekarskim jest wskazana na kaszel oraz zapalenie oskrzeli. PŁUKANKA - Sok z bazylii zmieszany z miodem w równych proporcjach stosowany jest na grzybice lub swędzącą skórę. SOK - Zmieszaj bazylię z wywarem z cynamonu i goździków. Pomaga na dreszcze. SYROP - Zmieszaj sok z bazylii w równych proporcjach z miodem. Skuteczne na kaszel. INHALACJA - Gotującą się wodą zalej liście i wdychaj parę. Pomaga na katar.
- OLEJEK AROMATYCZNY:
-
- OLEJEK - Dodaj 5-10 kropli olejku z
bazylii do kąpieli. Pomaga w wyczerpaniu nerwowym, zmęczeniu
psychicznym, melancholii lub niepokoju.
OLEJEK DO NACIERANIA KLATKI PIERSIOWEJ - Rozpuścić 5 kropli olejku z bazylii w oleju migdałowym lub słonecznikowym. Stosować do nacierań przy astmie lub zapaleniu oskrzeli. OLEJEK DO MASAŻU - Używać rozcieńczony olejek przy stanach nerwowych. Stosować jako środek odstraszający owady.
ZBIÓR I KONSERWACJA
Zbierać indywidualnie liście. Najsmaczniejsze są wtedy, kiedy roślina
jest młoda. Do ścinania liści używać nożyczek lub ostrego noża. Łodyga i
liście są zbierane. Zawsze należy zostawić kilka par liści (inaczej
roślina może uschnąć). Aby zabezpieczyć świeżość obciętych liści, można
je przechowywać w słoiku z wodą w chłodnym miejscu. Liście bazylii mogą
być zamrażane w kostkach lodu do późniejszego użytku. Zamrażanie jest
najlepszym sposobem w celu zachowania smaku bazylii. Aby ususzyć
liście bazylii, trzeba rozłożyć je w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Składować ususzone w całości liście w ściśle zamkniętych pojemnikach.
PASTA AL PESTO
- 2 szklanki świeżych liści bazylii
- 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyzki orzeszków z sosny lub orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki startego sera żółtego Parmezan lub Sardo
- świeży, zmielony pieprz czarny do smaku
- gorący makaron spaghetti z masłem ( na 4 osoby)
Wymieszać w blenderze wszystkie składniki oprócz sera i makaronu.
Dodać więcej oliwki, jeśli sos jest zbyt gęsty. Kiedy sos będzie miał
konsystencję ubitego masła, dodać ser. Otrzymanym sosem polać makaron.
Można zamrozić resztki potrawy.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz