Pierwsza nalewka była ponoć dziełem ojca medycyny, Hipokratesa, stąd
napój z wina i miodu z dodatkiem przypraw nazywano "Hipokrasem". W VIII
wieku n.e. arabscy alchemicy otrzymali pierwszy w historii bimber. Po
doprawieniu produktu ziołami i miodem rozpowszechniali go jako aqua
vitae. Mimo tego, iż sekret produkcji spirytusu był pilnie strzeżony, w
XIII wieku receptura została opisana przez Arnauda de Villeneuve'a.
Gdy okazało się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu ziół,
zaczęto chorym zapisywać alkoholowe nalewki. W XVI wieku we Włoszech
powstała pierwsza nalewka przeznaczona do zwykłej konsumpcji. Było to
rosoglio, spirytus z olejkiem różanym (w Polsce znane pod nazwą rosolis
– do lat 50. XX wieku podawano go dzieciom przy różnych schorzeniach –
po łyżeczce).
Kolejne znane likiery i nalewki to: Charteuse, wyprodukowane w opactwie
La Grande Charteuse w 1605 roku oraz Benedyktynka, wyprodukowana przez
benedyktynów z Normandii. W szybkim czasie nalewki i likiery zyskały
wielką popularność w Europie, a każdy naród miał charakterystyczny dla
siebie trunek. Do Polski moda na nalewki (lub kordiały, jak je niegdyś
zwano) dotarła prawdopodobnie wraz z Henrykiem Walezym. Tutaj zaczęto
też wyrabiać napój zwany krupnikiem. Wkrótce w apteczce każdego
polskiego dworku stało kilka gatunków nalewek, a receptury przekazywano
sobie z pokolenia na pokolenie, często dopiero w testamencie.
Nalewka - Benedyktynka
Benedyktynka lub Benedyktyn jest to światowej sławy likier wytwarzany
w Francuskim klasztorze benedyktynów w Fécamp. Receptura sporządzona
została przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze benedyktynów w
Normandii, w zamyśle twórcy likier ten miał być lekarstwem na malarię. W
oryginalnym składzie zawiera wyciągi z ponad 40 ziół i rozmaitych
korzeni, między innymi goździków, cynamonu, majeranku, kolendry
dzięgielu, gałki muszkatołowej, szafranu, lawendy, mięty i melisy.
Nalewkę o podobnych właściwościach smakowych i leczniczych,
wzmacniających, uspokajających i wspomagających trawienie, możecie
zrobić w domowych warunkach według poniższego przepisu.
Składniki:
- Po płaskiej łyżeczce:
- Goździków
- Cynamonu
- Majeranku
- Mięty pieprzowej
- Tymianku
- Korzenia rabarbaru
- Piołunu
- Szafranu
- Kwiatu lawendy
- 250 g cukru
- 1 l wody
- 500 ml spirytusu
Przygotowanie:
Wszystkie zioła (oprócz lawendy i szafranu) wraz z cukrem wsypać do
słoja i zalać wodą i spirytusem, wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym
czasie dodać szafran i lawendę, odczekać piętnaście minut, a następnie
przefiltrować i przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy przez co
najmniej trzy miesiące.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz