Osoby spożywające produkty bogate w tyrozynę,np. szpinak i jajka,
charakteryzują się szybszym czasem reakcji – wynika z badań naukowców
zamieszczonych w czasopiśmie „Neuropsychologia”.
Holenderscy badacze z Uniwersytetu w Lejdzie i Uniwersytetu
Amsterdamskiego dowiedli, że konsumpcja tyrozyny wspomaga szybkość
reakcji w sytuacji wymagającej natychmiastowego zaprzestania wykonywanej
czynności.
.Rezultaty badania mogą mieć duże znaczenie dla kierowców, dla których
dobry refleks jest niezbędny dla zachowania bezpieczeństwa na drodze i
uniknięcia wypadków.
Naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego osoby badane
obserwowały różne rodzaje strzałek pokazujące się na ekranie. Zadaniem
uczestników było jak najszybsze wciśnięcie odpowiedniego przycisku po
wyświetleniu zielonej strzałki, przy czym wybrany guzik musiał być
zgodny z kierunkiem wskazywanym przez symbol. W przypadku ukazania się
czerwonej strzałki osoby badane musiały powstrzymać się od
jakiegokolwiek działania.
Eksperyment miał dwa warianty. W jednym z nich badani otrzymywali do picia sok zawierający tyrozynę. W drugim uczestnicy pili napój – placebo.
Okazało się, że osoby, które spożywały sok wzbogacony o tyrozynę uzyskiwały lepsze czasy reakcji w trakcie badania.
- Suplementy diety z tyrozyną albo jedzenie bogate w tę substancję są
zdrowym i niedrogim sposobem na poprawienie zdolności intelektualnych –
mówi Lorenza Colzato, autorka badania.
Tyrozynę można znaleźć w produktach spożywczych o dużej zawartości
białka: mięsie, jajkach, mleku, a także w roślinach strączkowych,
szpinaku lub soi.
Niedobór tyrozyny wywołuje problemy z syntezą dopaminy i skutkuje
uczuciem zmęczenia i rozkojarzenia. Może nawet doprowadzić do
wystąpienia depresji. (PAP)
.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz