Jagody goji nazywane są czerwonym diamentem Wschodu. Tradycyjna medycyna
tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad dwóch tysięcy lat. Można
powiedzieć, że goji są dobre na wszystko i dla wszystkich. Lista ich
prozdrowotnych zalet jest naprawdę długa. Przede wszystkim obfitują
w minerały, tj. żelazo, potas, wapń, cynk, selen, fosfor. Znajdująca się
w nich ilość beta-karotenu zdecydowanie przewyższa tę, jaką mamy
w marchewce. Zawierają również polisacharydy wzmacniające układ
immunologiczny oraz zeaksantynę i luteinę - substancje stojące na straży
zdrowych oczu i dobrego wzroku. Są także skarbnicą witamin z grupy B
(B1, B2, B6), witaminy E (niezwykle rzadko spotykana w owocach!) i C.. Wzmocnią odporność dzieci, które często chorują. U mężczyzn zwiększą
potencję oraz płodność. Kobiety, dzięki sporej dawce antyoksydantów,
dłużej zachowają młodość. Seniorzy zapomną o problemach z wysokim
poziomem cholesterolu i glukozy we krwi, jak również zmniejszą ryzyko
wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD), która
jest główną przyczyną utraty wzroku. U wszystkich goji zadziałają
antynowotworowo, bo zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
Antyoksydanty pomagają chronić DNA przed uszkodzeniami
wywołanymi przez wolne rodniki oraz promieniowanie. Bez dostatecznej
ilości antyoksydantów organizm jest podatny na choroby
oraz przyspieszony proces starzenia się. Wolne rodniki to produkt
uboczny metabolizmu, promieniowania oraz kontaktu z toksynami. Prowadzi
to w rezultacie do wczesnej śmierci komórek, co przyczynia się do
różnych chorób oraz przyspieszonego rozwoju zmutowanych komórek, które
mogą przyczyniać się do nowotworów.
Wspomagają również układ odpornościowy, to zasługa trzech
głównych składników tych jagód tj. polisacharydów, beta-karotenu
oraz germanu. Polisacharydy wspomagają odporność, a beta-karoten
zwiększa stymulację interferonem na układ odpornościowy. German, który
jest również skuteczny w leczeniu różnych nowotworów, odgrywa kluczową
rolę w zwiększaniu stężenia interferonu. W skład jagód wchodzą również
seskwiterpeny o właściwościach przeciwzapalnych, które są silną
substancją pobudzającą wydzielanie. A dokładniej, pobudzają one
wydzielanie hormonu wzrostu przez przysadkę mózgową. Jak je spożywać?
Na początek poleca się je przepłukać wodą, aby oczyścić
i rozdzielić posklejane. Można jeść w formie suszonej, podobne jak np.
rodzynki. Można nimi wzbogacać różne rodzaje posiłków, np.: ciasta,
zupy, dania z ryżem, musli, jeść z jogurtem naturalnym.
Znajdują również swoje zastosowanie w formie soków,
koncentratów, ekstraktów. Przetworzone jagody zachowują swoje wartości
odżywcze, a w smaku są bardzo dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz