Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 lutego 2015

Jagody goji

https://gojijagody.files.wordpress.com/2013/03/jagody-goji-uprawa.jpg
Jagody goji nazywane są czerwonym diamentem Wschodu. Tradycyjna medycyna tybetańska i chińska zna i stosuje je od ponad dwóch tysięcy lat. Można powiedzieć, że goji są dobre na wszystko i dla wszystkich. Lista ich prozdrowotnych zalet jest naprawdę długa. Przede wszystkim obfitują w minerały, tj. żelazo, potas, wapń, cynk, selen, fosfor. Znajdująca się w nich ilość beta-karotenu zdecydowanie przewyższa tę, jaką mamy w marchewce. Zawierają również polisacharydy wzmacniające układ immunologiczny oraz zeaksantynę i luteinę - substancje stojące na straży zdrowych oczu i dobrego wzroku. Są także skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E (niezwykle rzadko spotykana w owocach!) i C..
https://owocegoji.files.wordpress.com/2013/03/goji-krzew.jpg
 Wzmocnią odporność dzieci, które często chorują. U mężczyzn zwiększą potencję oraz płodność. Kobiety, dzięki sporej dawce antyoksydantów, dłużej zachowają młodość. Seniorzy zapomną o problemach z wysokim poziomem cholesterolu i glukozy we krwi, jak również zmniejszą ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD), która jest główną przyczyną utraty wzroku. U wszystkich goji zadziałają antynowotworowo, bo zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.         Antyoksydanty pomagają chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz promieniowanie. Bez dostatecznej ilości antyoksydantów organizm jest podatny na choroby oraz przyspieszony proces starzenia się. Wolne rodniki to produkt uboczny metabolizmu, promieniowania oraz kontaktu z toksynami. Prowadzi to w rezultacie do wczesnej śmierci komórek, co przyczynia się do różnych chorób oraz przyspieszonego rozwoju zmutowanych komórek, które mogą przyczyniać się do nowotworów.         Wspomagają również układ odpornościowy, to zasługa trzech głównych składników tych jagód tj. polisacharydów, beta-karotenu oraz germanu. Polisacharydy wspomagają odporność, a beta-karoten zwiększa stymulację interferonem na układ odpornościowy. German, który jest również skuteczny w leczeniu różnych nowotworów, odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu stężenia interferonu. W skład jagód wchodzą również seskwiterpeny o właściwościach przeciwzapalnych, które są silną substancją pobudzającą wydzielanie. A dokładniej, pobudzają one wydzielanie hormonu wzrostu przez przysadkę mózgową.

 Jak je spożywać?
        Na początek poleca się je przepłukać wodą, aby oczyścić i rozdzielić posklejane. Można jeść w formie suszonej, podobne jak np. rodzynki. Można nimi wzbogacać różne rodzaje posiłków, np.: ciasta, zupy, dania z ryżem, musli, jeść z jogurtem naturalnym.
        Znajdują również swoje zastosowanie w formie soków, koncentratów, ekstraktów. Przetworzone jagody zachowują swoje wartości odżywcze, a w smaku są bardzo dobre.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz