Łączna liczba wyświetleń

piątek, 21 października 2016

Amadynka długosterna

Amadynka długosterna
 Amadynka długosterna, amadynka ostrosterna (Poephila acuticauda) – gatunek małego ptaka z rodziny astryldowatych (Estrildidae), zamieszkujący północną Australię.
Long-tailed Finch RWD1.jpg
Wyróżniono dwa podgatunki P. acuticauda:

  • amadynka długosterna (P. acuticauda acuticauda) – północno-zachodnia Australia.
  • amadynka czerwonodzioba (P. acuticauda hecki) – północna Australia.
Finch (6019182897).jpg
Osiąga długość do 15 cm. Dymorfizm płciowy mało widoczny, samiec ma jedynie większą plamę na gardle.
 Poephila acuticauda - Bird Walk.jpg
Występuje na rzadko porośniętych drzewami eukaliptusowymi sawannach. Żywi się nasionami traw i chwastów oraz drobnymi owadami. Gniazdo buduje w koronach drzew, w krzewach lub trawach. Gniazdo jest całkowicie zamknięte. Samica składa 4-6 białych jaj o wymiarach 16x12 mm. Młode opuszczają gniazdo po 21 dniach. Pary często siedzą ciasno przy sobie, gładząc wzajemnie piórka.
Poephila acuticauda -aviary -two-8a.jpg