|
|
|
|
Składniki:
- 125 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- Ciasto
- 340 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- Nadzienie
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka skórki z świeżej pomarańczy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przygotowanie:
Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać jajko, cukier rodzynki i wymieszać.
Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut.
Ciasto:
do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukier, zaczyn
drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do
ciast drożdżowych wyrobić ciasto. Misę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i
rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60x30 cm. Na cieście
równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad
połowę i przykryć resztą ciasta. Uzyskany prostokąt z nadzieniem pokroić
na 12 równych części. Każdy mały prostokąt skręcić w połowie i ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i
pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego
piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu
studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem
lub oprószyć cukrem pudrem. |
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz