W połowie XV w, w jednym z jemeńskich klasztorów,
ziarna kawy po raz pierwszy zostały uprażone i zaparzone w sposób
przypominający ten, jaki stosujemy dzisiaj. Przed początkiem XVIw kawa
dotarła już do Środkowego Wschodu, Persji, Turcji i Północnej Afryki.
Kilkadziesiąt lat później czarne ziarna pojawiły się w w Indonezjii, w
obu Amerykach i we Włoszech, skąd dotarły do pozostałych krajów Europy.
Dzisiaj na całym świecie pija się ponad 1.6 miliarda filiżanek kawy
każdego dnia. Ten najbardziej popularny naturalny napój energetyczny
świata dostępny jest w wielu wersjach różniących się min. sposobem
przygotowania, jakością , smakiem i oczywiście ceną.
Jeśli należych do prawdziwych wielbicieli tego czarnego trunku i nie liczysz się z wydatkami, poznaj listę 10 najlepszych i jednocześnie najdroższych kaw na świecie, których smak i aromat z pewnością wart jest swojej ceny.
1. Kopi Luwak
Najdroższa kawa na świecie wygrywa również w
kategorii najbardziej nietypowowego sposobu jej przetwarzania. Nasiona
kawowców porastających wyspy indonezyjskie zjadane są przez małe,
drapieżne zwierzątko zwane łaskunem, cywetą lub lokalnie luwakiem.
Łaskun wybiera zawsze najsmaczniejsze owoce, jednak trawi tylko ich
miąższ, a resztę wydala. Odzyskane w ten sposób ziarna poddaje się
typowemu przetworzeniu. Po przejściu przez przewód pokarmowy luwaka
ziarna tracą gorzki smak, nadając wytwarzanej z nich kawie
niepowtarzalnego, łagodnego aromatu, dzięki któremu Kopi Luwak zyskał
tytuł najlepszej kawy świata.
2. Esmeralda Special
Esmeralda Special to kawa gatunku Gesha, uprawiana na
Panamskiej plantacji Hacienda La Esmeralda. Jej znakiem rozpoznawczym
jest intensywny, kwiatowo-owocowy aromat i słodki smak. Sprzedawana jest
raz do roku, podczas specjalnych aukcji. Esmeralda Special to również
najbardziej utytułowana kawa na świecie – jak dotąd może poszczycić się
największą ilością nagród i wyróżnień.
3. St. Helena
Gdyby Napoleon nie został zesłany na Wyspę św.
Heleny, prawdopodobnie świat nigdy nie dowiedziałby się o tej lokalnej,
porastającej małą, wulkaniczną wyspę kawie, uznanej dzisiaj za jedną z
najlepszych. To dzięki niemu zachwyt nad jej smakiem dotarł do Paryża, a
później do Londynu by wkrótce na dobre stać się jednym z ulubionych
gatunków koneserów kawy. Ciekawostką jest to, że jako jedyna spośród
najdroższych kaw na świecie nadaje się do przyrządzania jako espresso.
4. El Injerto
Kawa ta pochodzi z Huehuetenango w Guatemali, z
plantacji zarządzanej od czterech pokoleń przez tę samą rodzinę.
Wszystkie ziarna, które osiągnęły pełną dojrzałość, są zbierane ręczne,
suszone na słońcu, mielone, pakowane na miejscu i eksportowane prosto z
farmy El Injerto – dzięki temu właścieciele plantacji trzymają pieczę
nad najwyższą jakością swojego produktu przez cały czas, aż do momentu
pojawienia się kawy w filiżankach konsumentów.
5. Fazenda Santa Ines
Kawa ta pochodzi z Minas Gerais, środkowowschodniego
staniu Brazylii. Plantacja Fazenda Santa Ines, na której rośnie ta
jedna z najlepszych kaw na świecie, nie używa żadnych zautomatyzowanych
narzędzi ani procesów do uprawy i przetwarzania ziaren – wszystko
odbywa się tam w tradycyjny, ręczny sposób, co przyczynia się do
wysokiego kosztu tego produktu. Wielbiciele tej odmiany kawy twierdzą,
że wyczuwalna jest w jej smaku słodkość jagód i karmelu.
6. Blue Mountain
Kawa ta zawdzęcza swoją nazwę Górom Błękitnym Jamajki, będących rejonem
jej uprawiania. Tylko ziarna zbierane z kawowców rosnących na wysokości
między 915 a 1570 m.n.p.m. mogą nosić nazwę Blue Montain. Ta jamajska
kawa znana jest z delikatnego, pozbawionego goryczki smaku. Obecnie aż
80% jej produkcji eksportowane jest do Japonii.
7. Los Planes
Ten typ kawy uprawiany jest w rejonie Citala, na
Salwadorze. W 2006r. kawa ta zajęła drugie miejsce prestiżowym konkursie
Cup of Excellence zwanym kawowymi Oscarami. Los Planes przegrała
wówczas tylko z El Injerto, kawą znajdującą się na 4 pozycji tego
rankingu najdroższych kaw na świecie.
8. Hawaiian Kona
Kawa uprawiana na zboczach wulkanów w dystrykcie Kona
na jednej z hawajskich wysp. Swój wyjątkowy smak, dzięki któremu
zaliczana jest do dziesiątki najlepszych kaw na świecie, zawdzięcza
warunkom, w jakich rośnie – słonecznym porankom, deszczowym popołudniom,
ciepłym nocom i bogatej w minerały glebie wulkanicznej.
9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon
W 2004, podczas odwiedzin Rwandy, Starbucks
wprowadził nasiona tej kawy na lokalne plantacje. Dzisiaj ten typ
arabiki jest uprawiany przez tamtejszych farmerów na szeroką skalę, a
inwestycje Starbucksa znacznie polepszyły sytuację ekonomiczną
rwandyjskich plantatorów i pracowników związanych z przemysłem kawowym.
10. Yauco Selecto
Ten znakomity gatunek kawy uprawiany jest w Puerto Rico. Miłośnicy małej
czarnej doceniają jej delikatność i pełnię smaku. Choć popularność
Yauco Selecto wykroczyła poza granice kraju swojego pochodzenia i można
ją kupić w wielu krajach, rocznie produkuje się zaledwie 3000 opakowań –
nic więc dziwnego, że należy ona do dziesiątki najdroższych kaw na
świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz