Składniki:
-
kostka margaryny (25 dag)
-
2 łyżki kwaśnej śmietany,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę,
żółtka, margarynę i szybko zagniatamy ciasto.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce, słodzimy, dodajemy wcześniej zaparzone i odsączone rodzynki oraz zapach śmietankowy. Mieszamy.
Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę ciasta a na nie kładziemy jabłka.
Z dwóch białek ubijamy pianę z cukrem i odrobiną soli na sztywno, a potem dodajemy stopniowo cukier, a na końcu mieszamy łyżką z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Gdy pianę mamy już gotową, wykładamy ją na jabłka. Resztę ciasta drobnimy na wierzch szarlotki.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200
st.C
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz