Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 4 maja 2015

SZARLOTKA



Składniki:  

 

  • 1 kg winnych jabłek,
  •   3 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  •  1 1/2 szklanki cukru,
  •   kostka margaryny (25 dag)
  •   2 łyżki kwaśnej śmietany,
  •   garstka rodzynków,
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •   aromat śmietankowy.
 
Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagniatamy ciasto.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce, słodzimy, dodajemy wcześniej zaparzone i odsączone rodzynki oraz zapach śmietankowy. Mieszamy.
Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę ciasta a na nie kładziemy jabłka.
Z dwóch białek ubijamy pianę z cukrem i odrobiną soli  na sztywno, a potem dodajemy stopniowo cukier, a na końcu mieszamy łyżką z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Gdy pianę mamy już gotową, wykładamy ją na jabłka. Resztę ciasta drobnimy na wierzch szarlotki.
 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 st.C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz