Sałatka śledziowa
Składniki:
- 500 g śledzi łagodnie marynowanych - koperek, szczypiorek, natka pietruszki - dwa duże ogórki zielone
- 2 ząbki czosnku - parę krążków ananasa z puszki - słoiczek zielonych oliwek - słoiczek kaparów - mały słoik majonezu - mały kubek jogurtu naturalnego - 100 g sera pleśniowego
- przyprawy: pieprz biały, gałka muszkatołowa, rozgniecione owoce kolendry
Przyrządzanie:
Pokroić
śledzie i krążki ananasa w drobną kostkę,
zetrzeć ogórki na tarce o
większych oczkach (odlać wodę),
drobno pokroić zieleninę;
oliwki przekroić na
połówki,
kapary w całości,
ser rozgnieść na miazgę z odrobiną jogurtu.
Wymieszać
krajankę i przyprawić, pozostawić na godzinę pod przykryciem.
Przygotować sos z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku i sera,
połączyć nim wszystkie składniki.
Odstawić do lodówki.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz