Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka śledziowa



Sałatka śledziowa

Składniki:


- 500 g śledzi łagodnie marynowanych - koperek, szczypiorek, natka pietruszki
- dwa duże ogórki zielone

- 2 ząbki czosnku
- parę krążków ananasa z puszki
- słoiczek zielonych oliwek
- słoiczek kaparów
- mały słoik majonezu
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 100 g sera pleśniowego 

- przyprawy: pieprz biały, gałka muszkatołowa, rozgniecione owoce kolendry

 

Przyrządzanie:

Pokroić śledzie i krążki ananasa w drobną kostkę, 
zetrzeć ogórki na tarce o większych oczkach (odlać wodę), 
drobno pokroić zieleninę; 
oliwki przekroić na połówki, 
kapary w całości, 
ser rozgnieść na miazgę z odrobiną jogurtu.
Wymieszać krajankę i przyprawić, pozostawić na godzinę pod przykryciem.
Przygotować sos z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku i sera, połączyć nim wszystkie składniki.
Odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz