Strony

Strony

niedziela, 5 maja 2019

Bigos

Bigos 

 


Składnik  
Ilość
kapusta kwaszona
1 kilogramów
słodka kapusta
1 kilogramów
wieprzowina
750 gramów
wołowina
500 gramów
boczek wędzony
500 gramów
słonina
300 gramów
cebula
4 sztuk
surowe śliwki
150 gramów
listek laurowy
2 listków
cukier

według uznania
sól

według uznania
pieprz

według uznania
kiełbasa
200 gramów

Wykonanie:

Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Oczyścić boczek, pokroić na cienkie plastry, oczyszczoną słoninę pokroić w kostkę. Słoninę i wędzony boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu podrumienić cebulę pokrojoną w kostkę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć drobno poszatkować i połączyć kapustę z kwaszoną.W dużym emaliowym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrojone w paski śliwki suszone. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli, przez 4-5 dni po około 4 godziny uważając aby bigos się nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem

Uwagi:

Wieprzowina najlepsza od szynki. Dobre efekty smakowe dodaje czerwone wytrawne wino
(1 szklanka) wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos w kamiennym garnku lub weckach: wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut i lekko zapiec. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz