
Składniki:
50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
250 g margaryny
3 jajka + 1 do smarowania
4 łyżki cukru
szczypta soli
nadzienie
cukier puder
.
Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy z nich ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Margaryna najlepiej żeby była miękka. Ułatwi to wyrabianie ciasta. Ciasto
dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części
(kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół
łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy
rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jak
przestygną prószymy cukrem pudrem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz