Łączna liczba wyświetleń

środa, 25 listopada 2015

Klops drobiowy z pistacjami i żurawiną

Klops drobiowy z pistacjami i żurawiną

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego

  • 7 łyżek płatków owsianych

  • 100 g żurawiny

  • 50 g orzeszków pinii

  • 100 g pistacji

  • garść kolendry

  • ½ garści mięty

  • 2 łyżki musztardy

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

  • pieprz młotkowany z kolendrą lub świeżo mielony

  • sól

  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

1. Do miseczki wkładam płatki owsiane, zalewam je gorącą wodą i odstawiam aby napęczniały.
2. Żurawinę także zalewam gorącą wodą i odstawiam.

3. Do pojemnika blendera wkładam świeżą kolendrę, miętę, wlewam olej rzepakowy, dodaję orzeszki pinii i blenduję.

4. Ziołowe pesto dodaję do mięsa mielonego, dodaję także odsączone z nadmiaru wody płatki owsiane, przyprawiam pieprzem, solą, wlewam sos sojowy, dodaję musztardę i dokładnie mieszam.

5. 1/3 mięsa przekładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą,  wyrównuję  i posypuję odsączoną z wody żurawiną, na nią wykładam kolejną 1/3 część mięsa a po wyrównaniu posypuje je pistacjami, na nie wykładam ostatnią część mięsa, którą również równomiernie rozprowadzam.

6. Klopsa piekę w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez godzinę, po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia a następnie wstawiam go do lodówki.

Klops jest świetny, można go podać z różnymi sosami lub piklami.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz