Klops drobiowy z pistacjami i żurawiną
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego drobiowego
- 7 łyżek płatków owsianych
- 100 g żurawiny
- 50 g orzeszków pinii
- 100 g pistacji
- garść kolendry
- ½ garści mięty
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- pieprz młotkowany z kolendrą lub świeżo mielony
- sól
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
2. Żurawinę także zalewam gorącą wodą i odstawiam.
3. Do pojemnika blendera wkładam świeżą kolendrę, miętę, wlewam olej rzepakowy, dodaję orzeszki pinii i blenduję.
4.
Ziołowe pesto dodaję do mięsa mielonego, dodaję także odsączone z
nadmiaru wody płatki owsiane, przyprawiam pieprzem, solą, wlewam sos
sojowy, dodaję musztardę i dokładnie mieszam.
5.
1/3 mięsa przekładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
tartą, wyrównuję i posypuję odsączoną z wody żurawiną, na nią wykładam
kolejną 1/3 część mięsa a po wyrównaniu posypuje je pistacjami, na nie
wykładam ostatnią część mięsa, którą również równomiernie rozprowadzam.
6.
Klopsa piekę w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez godzinę, po
upieczeniu zostawiam do ostygnięcia a następnie wstawiam go do lodówki.
Klops jest świetny, można go podać z różnymi sosami lub piklami.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz