Ciasto:
0,5 kg mąki 250 g margaryny 180 g śmietany (gęstej 18%) 1 jajko Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 200 g kapusty kiszonej Sól, pieprz ostra i słodka papryka
Przygotowanie: Margarynę ugnieść z mąką, dodać jajko, śmietanę i sól. Wyrobić ciasto i włożyć na 1-2 godz. do lodówki.
Kapustę ugotować i pokroić drobno.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i
podsmażyć.
Wszystko wymieszać z mięsem.
Doprawić do smaku. Ciasto
podzielić na mniejsze części.
Rozwałkować, wykroić okręgi, rozłożyć
farsz i skleić jak pierogi zabezpieczając końce falbanką lub warkoczem.
Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp.200 C około 20 minut.
SMACZNEGO!!!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz