Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 listopada 2015

Kibiny

Ciasto:

0,5 kg mąki
250 g margaryny
180 g śmietany (gęstej 18%)
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Farsz:


0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
2-3 cebule
200 g kapusty kiszonej
Sól, pieprz ostra i słodka papryka


Przygotowanie:
Margarynę ugnieść z mąką, dodać jajko, śmietanę i sól. Wyrobić ciasto i włożyć na 1-2 godz. do lodówki.
Kapustę ugotować i pokroić drobno. 

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć.
Wszystko wymieszać z mięsem. 
Doprawić do smaku.
Ciasto podzielić na mniejsze części. 

Rozwałkować, wykroić okręgi, rozłożyć farsz i skleić jak pierogi zabezpieczając końce falbanką lub warkoczem. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temp.200 C około 20 minut.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz