![http://stipy.iplsc.com/art/w658/2765_big.jpg](https://stipy.iplsc.com/art/w658/2765_big.jpg)
Imbir jest jedną z przypraw o najbardziej intensywnym zapachu. Ma też
bardzo dużo walorów zdrowotnych, między innymi leczy nudności, poprawia
trawienie czy cyrkulację krwi. Ze względu na swój zapach i smak, imbir
ciężko byłoby jeść na surowo. Jednak doskonale nadaje się jako
przyprawa, np. do sporządzenia imbirowej herbaty. Ten napój jest bardzo
smaczny i z pewnością przyniesie ulgę wszystkim cierpiącym na
przeziębienie.
Rzeczy, których potrzebujesz:
plasterek
korzenia imbiru o grubości ok. 0,5 cm,
2 filiżanki wody,
1 łyżka (lub
torebka) herbaty,
cynamon lub sproszkowany kardamon
1
Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz go (najlepszy byłby do tego celu moździerz kuchenny).
Unikaj sprzedawanego w sklepach sproszkowanego imbiru, ponieważ może
zawierać dodatkowe składniki, które nie będą się nadawać do sporządzenia
herbaty.
2
Do płaskiego rondelka wlej dwie filiżanki wody. Najlepszy będzie rondelek ze stali nierdzewnej, ponieważ nie wejdzie on w reakcję z imbirem.
3
Doprowadź wodę do wrzenia.
4
Dodaj skruszony imbir i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
5
Teraz wrzuć do wody łyżkę herbaty liściastej lub torebkę ekspresowej i ponownie doprowadź wodę do wrzenia.
6
Gotuj całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Jeśli zapach imbiru jest zbyt mocny, możesz dodać cynamon lub proszkowany kardamon.
7
Zgaś ogień i trzymaj rondelek pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
8
Jeśli chcesz dodać do herbaty mleko, najpierw je podgrzej. Posłodź według uznania.
9
Jeśli
poczujesz, że smak imbiru jest zbyt intensywny, rozcieńcz herbatę wodą.
Po kilku próbach dopracujesz najlepsze dla siebie proporcje składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz