Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) – święto obchodzone corocznie 16 października proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku.
Organizowanie obchodów Dnia poparło w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ
z uwagi na fakt, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i
pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę”
(rezolucja 35/70 z 5 grudnia).
Lata 1997-2006 i 2008-2017 (rezolucja 62/205 z 19 grudnia 2007) zostały ogłoszone przez Zgromadzenie „Dekadami Walki z Ubóstwem”.
Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości
opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i
wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
W 1996 roku odbył się Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy i
zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono do 2015 roku
zredukować o połowę liczbę głodujących dzieci, mężczyzn i kobiet. Drugi
Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. Równolegle w Rzymie, w dniach
10–13 czerwca 2002, odbyła się debata, która skupiła reprezentantów z 650 organizacji praw człowieka, pracowniczych i rolniczych z 92 krajów.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz