Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- szklanka cukru pudru
- 300 g biszkoptów
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 150 ml mocnej kawy
- 100 ml likieru amaretto
- kakao do posypania
dodatkowo:
- pudełko po chusteczkach
- zszywacz
- papier do pieczenia
- nożyczki
- kawałek sznurka
1.
Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć
kawałki papieru do pieczenia, tak, by zabezpieczyły całe wnętrze
kartonu, wycinamy i mocujemy na stałe za pomocą zszywacza. W ten sposób
mamy banalną foremkę na sernik z kartonu :P.
2.
Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Żółtka razem z cukrem
miksować przez 5 min do jasnego kremu, dodać serek mascarpone i razem
dalej miksować. Śmietanę ubić do sztywności, dodać ją do sera i razem
połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę.
3.
Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy
nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć
dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne, tak wykonane
dwie warstwy. Pudełko okazało się mało solidne i wygina się na środku,
więc warto podwiązać je sznurkiem jak widać na zdjęciu. Wstawiamy sernik
na noc do lodówki, rano delikatnie można otworzyć pudełko, ściągnąć
papier i obrócić ciasto biszkoptami do dołu. Na koniec posypać górę
ciasta kakaem i jest gotowe do jedzenia. Smacznego.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz