MAKROBIOTYKA
- wartości zdrowotne zbóż i sposób przyrządzania kasz
Makrobiotyka to sposób ożywiania podkreślający
zwłaszcza zdrowotne właściwości zbóż (zazwyczaj spożywanych pod
postacią kasz spożywczych). Głównym liderem tej nauki był nieżyjący
już Japończyk Goerges Oshawa. Ciszył on się sławą terapeuty potrafiącego
leczyć większość chorób przy pomocy diety. Inspiracją dla jego
poszukiwań był sposób życia i odżywiania mnichów w japońskich
świątyniach oraz ich wpływ na zdrowie.
Samo słowo makrobiotyka można by przetłumaczyć
jako zrozumienie życia całego Kosmosu, jak sposób życia i odżywiania
wyrażający harmonię panującą w całym wszechświecie.
Georges Oshawa słusznie zauważył prawidłowość,
że roślina chcąc przedłużyć swój gatunek produkuje nasiona zawierające
wszystkie niezbędne i najcenniejsze substancje, które mogłyby dać początek
nowej egzystencji. Nasionko jest najmocniejszą energetycznie częścią rośliny,
gdyż musi być w stanie wydać do istnienia kolejne generacje roślin w
przyszłym sezonie.
Na podstawie swoich poszukiwań Oshawa doszedł do wniosku, że nasiona roślin
są optymalnym pożywieniem dla człowieka, gdyż z jednej strony są szczególnie
odżywcze biologicznie i energetycznie, a z drugiej - są najbardziej zrównoważone.
Starą chińską zasadę podziału energii
na jang (męską) i jin (żeńską) Georges Oshawa przełożył na podział
pożywienia na produkty działające bardziej zasadowo (jang) oraz kwasotwórczo
(jin).
Zboża i nasiona twórca makrobiotyki (Oshawa) uznał za optymalnie zrównoważone
pod względem zasadowo-kwasowym. Jeśli zboża stanowią podstawę naszej
diety, to w stosunkowo szybkim czasie polepsza się skład naszej krwi
i równowaga zasadowo-kwasowa całego organizmu.
Również możliwy jest proces szybszego
oczyszczenia i zrównoważenia organizmu, jeśli równowaga jest zachwiana w
jakimś większym stopniu. W takim przypadku makrobiotyka zaleca tzw. dietę
nr 7. Dieta ta, polega, aby przez co najmniej 10 dni (tyle zazwyczaj trwa
proces odnowy krwi w organizmie człowieka) jeść tylko same kasze i pić
przegotowaną wodę lub zioła.
Ponieważ komórki krwi człowieka podlegają
nieustannej wymianie - stare, zużyte krwinki są usuwane przez śledzionę,
a nowe produkowane są w szpiku kostnym - dlatego po wprowadzeniu powyższej
diety, człowiek po stosunkowo szybkim okresie czasu jest w
stanie odnowić jakość swojej krwi do stanu w pełni zrównoważonego.
W praktyce makrobiotyka poleca znalezienie
odpowiednio dobranej dla siebie diety i proporcji składników. Również
warto zwrócić uwagę, by maksymalnie dużo jej składników pochodziło z
naszego środowiska naturalnego, tj. rosło w pobliżu. Tak np. dla Polaka
znacznie lepszymi owocami do spożywania są np. jabłka, niż np. pomarańcze,
ponieważ jabłka rosną w naszym klimacie, a pomarańcze pochodzą z odległych
części świata. Dodatkowo - lepiej, jeśli są to jabłka wyhodowane w
Polsce, a nie np. w Hiszpanii, gdyż wtedy posiadają bardziej optymalny
stan energii dla ludzi tu żyjących.
By wyjaśnić to bliżej - klimatem państw,
gdzie rosną pomarańcze jest klimat gorący. Dlatego też natura oferuje
tam owoce o działaniu ochładzającym, ponieważ człowiek przebywający w
klimacie gorącym może mieć nadmiar gorąca i potrzebę ochłodzenia.
Dlatego właśnie owoce w tym rejonie posiadają właściwości najbardziej
odpowiednie dla danego klimatu.
Makrobiotyka w praktyce - wypośrodkowana dieta
Okresowo
(np. 10 dni) dla większości osób dieta polegająca na jedzeniu samych zbóż
może być bardzo korzystna - zarówno oczyszcza krew, równoważy skład
chemiczny organizmu, jak też ściąga wodę, co może pomagać także w
odchudzaniu. Jednak na dłuższa metę wskazane jest spożywanie jedzenia
bardziej wypośrodkowanego.
Dla większości osób zalecane jest by
wprowadzić kasze wraz z warzywami, roślinami strączkowymi i owocami. Samo
tylko spożywanie kasz przez bardzo długi okres czasu u niektórych osób
może wywołać kłopoty z jelitami. Bardziej optymalne jest, jeśli spożywamy
regularnie także duszone warzywa, zupy warzywne, jak i surówki warzywne i
owoce.
By przyrządzić jakąś kaszę (np.
jaglaną, kukurydzianą, gryczaną, jęczmienną itd.) zazwyczaj należy
przegotować 2 objętości wody i wsypać do wrzątku 1 objętość kaszy.
Gotujemy to na wolnym ogniu około 5 minut, a następnie zestawiamy z ognia
i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Posiłek jest
gotowy.
Można spożywać go np. z taką samą objętością duszonych warzyw, surówką
i niewielką ilością gotowanej fasoli.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz