Składniki
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 500 g pomidorów
- 300 g cukini
- 500 g bakłażanów
- 200 g cebuli
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka mąki
- 6 łyżek oliwy
- 2 pęczki posiekanej natki
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać.
Paprykę pokroić na kawałki, pomidory i cebulę w cienkie krążki, cukinię i bakłażany w plastry.
Bakłażany posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na
10 minut.
Obtoczyć w mące i usmażyć na połowie tłuszczu na złoty kolor.
Osączyć.
Fasolkę gotować przez 2 minuty w małej ilości osolonego wrzątku,
osączyć.
Warzywa (prócz bakłażanów) posolić, popieprzyć i warstwami
układać na zmianę w płaskim garnku.
Na wierzchu ułożyć bakłażany.
Zalać
1/2 l wody i resztą tłuszczu.
Dusić pod przykryciem około 45 minut.
Potrawkę podawać posypaną natką.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz