Kolcowój chiński (Lycium chinense) – gatunek roślin z rodziny psiankowatych, blisko spokrewniony z kolcowojem pospolitym.
Pochodzi z obszarów Azji o umiarkowanym klimacie (Chiny, Mongolia,
Japonia, Korea, Tajwan), a także o klimacie tropikalnym (Tajlandia).
Rozprzestrzenił się w innych regionach i jest uprawiany w wielu krajach
świata. Owoce znane są pod nazwą handlową goji
Owoce w tradycyjnej medycynie chińskiej są ważnym lekiem stosowanym jako
środek pobudzający, zwiększający wytrzymałość, osłaniający wątrobę i poprawiający wzrok.
Kolcowój pospolity, k. szkarłatny (Lycium barbarum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Chin. Rozprzestrzenił się również w innych regionach świata i w wielu krajach jest uprawiany. Jest bliskim krewnym kolcowoju chińskiego. W Polsce jest rośliną uprawną, czasami dziczeje (kenofit, ergazjofigofit).
Jagody są bogate w aminokwasy (do 5%), polisacharydy i karotenoidy (m.in. zeaksantynę, fysalien i kryptoksantynę) oraz olejek eteryczny z seskwiterpenami. Nasiona zawierają liczne triterpeny i steroidy triterpenowe. Kora zawiera poliaminy (kukoaminę A) i peptydy (liciumamid, liciumina A). W liściach stwierdzono steroidy (witanolid A).
Cała roślina jest określana jako trująca, przy czym szczególnie
szkodliwe mają być owoce mało dojrzałe. Podawany dawniej z kolcowoju alkaloid hioscyjamina (lub podobny) nie został potwierdzony. W każdym razie przypadki zatrucia przypominają zatrucie atropiną i solaniną. Opisane są w literaturze śmiertelne zatrucia u cieląt i owiec, zatrucia zdarzają się też u dzieci i młodzieży. U zatrutych zwierząt stwierdza się porażenie układu nerwowego, paraliż mięśni i zaburzenia w funkcji przewodu pokarmowego. Do zatruć zwierząt dochodzi rzadko, ponieważ krzew jest przez nie omijany. Gatunek podawany jest jako trujący w polskojęzycznej literaturze botanicznej. Badania na zawartość atropiny w owocach kolcowoju prowadzone w Tajlandii i Chinach
wykazały zmienną zawartość alkaloidu, nie przekraczającą wszakże 19 ppb
(części na miliard), co jest stężeniem dalekim od toksycznego. W Chinach, Korei i Tybecie, owoce kolcowoju są spożywane po ugotowaniu (jako składnik zup itp.).
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz