W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i
produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo
uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko
tracimy - radzi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia w
Warszawie.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do
organizmu około 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy
temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się tempo utraty płynów z
organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i
makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki
wodno-elektrolitowej.
Jak podkreśla dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia, podczas
upałów bardzo istotne jest nawadnianie organizmu, ale nie możemy
zapominać o produktach bogatych w substancje odżywcze, a szczególnie w
mikro i makroelementy. "Ma to szczególne znaczenie z uwagi na fakt, że w
gorące dni jemy dużo mniej, tym samym dostarczamy do organizmu
zdecydowanie mniej substancji odżywczych. Dlatego poza wodą, nie
zapominajmy o innych produktach, sięgajmy m.in. po soki owocowe i
warzywne, owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, które uzupełnią
potas, sód, wapń, magnez, ale także błonnik, fosfor, mangan i żelazo.
Substancje te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, niektóre z
nich pomagają zapobiec odwodnieniu" - mówi dr Stoś.
Latem, kiedy panują wyższe temperatury, warto zjadać więcej warzyw i
owoców niż 400 g, czyli minimum zalecane przez Światową Organizację
Zdrowia. Można też sięgać po owoce i warzywa zdecydowanie częściej niż
pięć razy dziennie. Szczególnie cenny w tym okresie będzie arbuz, który
aż w 92 proc. składa się z wody, a ma niską wartość energetyczną: około
30 kcal na 100 gramów. Dodatkowo zawiera potas, wapń, magnez, żelazo i
sód. Podobny wpływ na organizm będą miały melon czy gruszka. Latem warto
przestawić się na sałatki uzupełniane makaronem pełnoziarnistym lub
kawałkiem mięsa bądź sera.
Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że szklanka soku - 200 ml
- może zastąpić jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców. Jednak w
ciepłe dni po soki można sięgnąć zdecydowanie częściej. "Soki doskonale
uzupełniają płyny w organizmie. Dodatkowo dostarczają one znaczące
ilości substancji mineralnych - warto zwrócić uwagę na potas,
szczególnie ważny w kontekście równowagi sodowo-potasowej jak również
ogólnej równowagi elektrolitycznej w organizmie człowieka. Sok to
produkt dostarczający organizmowi wody, a dodatkowo niezbędnych do
prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych oraz bioaktywnych,
występujących w warzywach i owocach. To doskonała, letnia przekąska. Co
ważne, soki nie zawierają żadnych substancji konserwujących, barwników,
ani żadnych sztucznych dodatków, a soki owocowe również dodatku cukru" -
mówi dr Stoś.
Źródłem praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych jest sok
pomidorowy. Znajdziemy w nim potas, magnez, fosfor, ale też witaminę C,
witaminę B6, beta-karoten, witaminę E oraz witaminę K. Jest niezwykle
bogaty w błonnik, dzięki czemu nie tylko dostarcza organizmowi płynów,
ale też doskonale zaspokaja głód. Co ciekawe, likopen zawarty w soku
pomidorowym, a poddany podczas przygotowania soku obróbce termicznej,
jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż ten pochodzący z surowych
pomidorów. Szklanka, a nawet dwie, soku pomidorowego dziennie to pomogą w
prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego oraz w
utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
PAP - Nauka w Polsce.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz