Co zrobić, by pieczony kurczak był aromatyczny i smakowity, chrupiący z wierzchu, a w środku - soczysty?
Klasyczne sposoby na udanego kurczaka z piekarnika to:
marynata na bazie oliwy, wina, jogurtu lub keczupu, z dodatkiem ziół i przypraw – zanurzone w niej mięso staje się bardziej kruche, aromatyczne i soczyste krótkie obsmażenie na patelni przyprawionych porcji mięsa
przed włożeniem do mocno nagrzanego piekarnika (można je przed
obsmażeniem oprószyć mąką). Wysoka temperatura powoduje ścinanie się
białka i mięso podczas pieczenia nie traci soków.
Można stosować oba te sposoby naraz lub każdy z osobna. Przygotowanego
j.w. kurczaka najlepiej piec pod przykryciem, pamiętając o obracaniu
mięsa i polewaniu go sosem pieczeniowym, winem lub bulionem. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy mięso – dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i rumiana.
Jeżeli decydujemy się na pieczenie bez przykrycia, musimy pilnować, by
mięso systematycznie polewać sosem pieczeniowym, do którego w razie
potrzeby dolewamy bulionu lub białego wina.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz