Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 16 sierpnia 2015

Jak upiec kurczaka?

http://konspol.com.pl/sites/default/files/przysmaki%20pieczone%20z%20kurczaka.jpg?1291840941
Co zrobić, by pieczony kurczak był aromatyczny i smakowity, chrupiący z wierzchu, a w środku - soczysty?
Klasyczne sposoby na udanego kurczaka z piekarnika to:
marynata na bazie oliwy, wina, jogurtu lub keczupu, z dodatkiem ziół i przypraw – zanurzone w niej mięso staje się bardziej kruche, aromatyczne i soczyste krótkie obsmażenie na patelni przyprawionych porcji mięsa przed włożeniem do mocno nagrzanego piekarnika (można je przed obsmażeniem oprószyć mąką). Wysoka temperatura powoduje ścinanie się białka i mięso podczas pieczenia nie traci soków.
http://www.konspol.com.pl/sites/default/files/kurczak%20pieczony.jpg?1291840901
Można stosować oba te sposoby naraz lub każdy z osobna. Przygotowanego j.w. kurczaka najlepiej piec pod przykryciem, pamiętając o obracaniu mięsa i polewaniu go sosem pieczeniowym, winem lub bulionem. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy mięso – dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i rumiana. Jeżeli decydujemy się na pieczenie bez przykrycia, musimy pilnować, by mięso systematycznie polewać sosem pieczeniowym, do którego w razie potrzeby dolewamy bulionu lub białego wina.


http://bestpage.cz/oddelovace/U33Q3RSX8ZHQ.jpg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz