Jagodzian rambutan, rambutan (Nephelium lappaceum L.) – gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych. Występuje głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, a także w całej tropikalnej części Azji.
Nazwa rambutan pochodzi od malajskiego słowa „rambutan”, który oznacza
„owłosiony”. W Wietnamie, jagodzian rambutan nazywany jest „chôm chôm”,
co w tłumaczeniu oznacza „niechlujne włosy”, ze względu na kolce,
znajdujące się na skórce owocu.
Rambutan rośnie na wysokościach od poziomu morza do 500-600 m n.p.m., w
wilgotnych regionach tropikalnych o regularnych opadach deszczu. Drzewo
rozwija się najlepiej w piaszczystej glinie bogatej w materię organiczną
lub głębokim torfie, ponieważ potrzebuje odpowiedniego drenażu.
W nasionach istnieją śladowe ilości alkaloidów. Z reguły są gorzkie i
uważane za narkotyczne. Skórka owocu zawiera toksyczne substancje
saponinę i taninę.
Zastosowanie
Niedojrzałe owoce rambutanu są stosowane w celu złagodzenia biegunki i
czerwonki. Okłady z liści lub korzeni rambutanu na skroniach pomagają w
złagodzeniu bólów głowy i gorączki. Wywar z kory jest stosowany do
produkcji środków na pleśniawki.
Owoce rambutanu są najczęściej spożywane od razu po oderwaniu skórki,
która łatwo od niego odchodzi. Obrane owoce są czasami duszone jako
deser. W Malezji, zwyczajem jest gotowanie obranych owoców, aby
oddzielić miąższ od nasion. Po ochłodzeniu, skórkę odrzuca się, a
nasiona ogrzewa się we wrzątku, aż zmiękną. Najczęściej łączy się je z
dużą ilością mięsa i cukru, a następnie zamyka w słoikach. Nasiona
rambutanu są wysoko cenione dzięki tłuszczom i olejom (zawierają głównie
kwas oleinowy i kwas arachidowy), które wykorzystywane są do produkcji
mydła. Mogą być również palone i spożywane.
Badania przeprowadzone w University of Malaya wykazały silne
działanie antyoksydacyjne ekstraktu ze skórki tego gatunku. Ekstrakt ten
samodzielnie albo w połączeniu z innymi substancjami czynnymi, może
mieć w zastosowania farmaceutyczne, kosmetologiczne i nutraceutyczne.
Uprawa
Gatunek uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji - prowincji Guangdong oraz na wyspie Hajnan.
Najbardziej odpowiednim okresem do sadzenia nasion jest początek pory
deszczowej. Młode, nowo posadzone drzewa powinny być chronione np przez
liście palmowe lub liście paproci.
Na Malajach rambutan owocuje dwa razy do roku – w czerwcu i grudniu.
Na Filipinach kwitnienie występuje od końca marca do początku maja, a
owoce dojrzewają od lipca do października (i od czasu do czasu do
listopada.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz