Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 czerwca 2015

Drożdżówki

Drożdżówki

 




Składniki:
  • Zaczyn

  • 125 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru

  • Ciasto
  • 340 g mąki pszennej 
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

  • Nadzienie
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki z świeżej pomarańczy
































Przygotowanie: Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać jajko, cukier rodzynki i wymieszać.
Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut.
Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukier, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych wyrobić ciasto. Misę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60x30 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad połowę i przykryć resztą ciasta. Uzyskany prostokąt z nadzieniem pokroić na 12 równych części. Każdy mały prostokąt skręcić w połowie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz