|
Jadalne pędy szparaga lekarskiego |
Szparag (Asparagus L.) – rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Obejmuje co najmniej 211 gatunków, z których większość występuje w Afryce. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju – szparag lekarski (A. officinalis), jako efemerofity notowane są poza tym szparag cienkolistny (A.tenuifolius) i szparag ostrolistny (A. acutifolius).
Charakterystyczną cechą morfologiczną zaliczanych tu roślin jest
zredukowanie liści do łusek i pełnienie funkcji asymilacyjnych przez
spłaszczone lub włosowato cienkie gałęziaki. Szparag lekarski jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Szereg gatunków uprawianych i wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne, w szczególności szparag Sprengera (A. densiflorus) i szparag pierzasty (A. setaceus).
|
Szparag Sprengera |
|
Szparag pierzasty |
|
Szparag cienkolistny |
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz