Mirt zwyczajny (Myrtus communis L.) – gatunek rośliny z rodziny mirtowatych (Myrtaceae).
Rodzimy obszar występowanie obejmuje głównie obszar śródziemnomorski:
Afrykę Północną ( Makaronezja, Algieria, Libia, Marok, Tunezja, Erytrea,
Etiopia), część Azji Zachodniej (Afganistan, Cypr, Iran, Irak, Izrael,
Jordania, Liban, Syria, Turcja, Pakistan), Jemen na Półwyspie Arabskim
oraz Europę Południową (Albania, Jugosławia, Grecja, Włochy, Malta,
Francja, Portugalia, Hiszpania). Jako gatunek introdukowany występuje w Republice Południowej Afryki. Jest uprawiany w wielu krajach świata.
|
Kwitnący pęd |
Zastosowanie
- Roślina przyprawowa. Owoce są jadalne, mają korzennosłodki smak i są smaczne. W czasach biblijnych na wyspach Sardynia, Korsyka i Kreta
oraz w zachodniej Azji były używane jako przyprawa do mięsa, zarówno w
całości, jak i po rozkruszeniu. Wysuszonych używano zamiast pieprzu.
Obecnie w krajach śródziemnomorskich owoców mirtu używa się do
przyprawiania deserów, likierów i słodkich potraw.
- Liście są również wykorzystywane jako przyprawa. Mają smak ostro-gorzki i zawierają 0,2% do 0,8% olejku myrtolowego. Posiekane lub w całości są używane do przyprawiania pieczonych mięs, gulaszu, mięsnych ragoût, do farszów
i sałatek. Włosi całymi gałązkami mirtu zawijają mięso, dziczyznę i
drób przed pieczeniem bądź wędzeniem, wkładają też gałązki do środka
mięsa. Przed spożyciem gałązki są usuwane.
- Spalane w ognisku gałązki mirtu są używane do nadawania aromatu mięsom, drobiowi, owocom morza.
- Olejek mirtowy stosowany jest do aromatyzowania past do zębów, kosmetyków po goleniu i dodatków do kąpieli.
- Z kwiatków i owoców mirtu wytwarzano kosmetyk zwany wodą anielską.
- Roślina ozdobna. W krajach o cieplejszym klimacie (strefy 8-11) jest uprawiana jako roślina gruntowa. W Polsce zwykle jest uprawiana jako roślina pokojowa.
Nie jest jednak typową rośliną pokojową i zazwyczaj przez lato wystawia
się go w pojemnikach na zewnątrz pomieszczeń, a zimę z konieczności
musi spędzić w ogrzewanych pomieszczeniach (w Polsce przemarza zimą).
|
Gałązka z owocami |
Najlepiej rośnie na próchnicznym i przewiewnym podłożu o odczynie
kwaśnym lub lekko kwaśnym. Na podłożu wapiennym jego liście jaśnieją i
żółkną. Źle znosi przesadzanie, dlatego też należy go od razu wsadzić do
większej doniczki. Przez lato nawozi się go słabo, podlewa się
umiarkowanie. Od połowy grudnia do końca stycznia przechodzi okres
spoczynku. Umieszcza się go wówczas w zimnym, ale świetlistym
pomieszczeniu. Mirt uprawiany w doniczkach lubi dużo słońca, ale źle
znosi przeciągi, dlatego w lecie dobrze jest doniczki wystawiać na
dobrze nasłonecznione, ale zaciszne balkony lub werandy. Aby utrzymać gęsty i zwarty pokrój roślinę przycina się. Rozmnaża się przez sadzonki lub wysiew nasion.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz