Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) – gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Zwyczajowo nazywany jest też tymiankiem pospolitym, tymiankiem właściwym, tymianem. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, obecnie rośnie dziko w Maroku, Grecji, Turcji, Włoszech i Hiszpanii. Jest uprawiany w wielu regionach świata.
Zastosowanie
- Tymianek znano już w starożytności. Egipcjanie stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok. Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e.
- Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma silny aromat.
- Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku, którego głównym składnikiem jest tymol i karwakrol. Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy.
- Roślina lecznicza.
Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go
przy kaszlu, dolegliwościach gardła (kaszel, chrypka) do poprawiania
apetytu a także trawienia. Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające.
- Ze względu na swoje właściwości stosowany do przygotowania płukanki
gardła, naparu inhalacyjnego a także do sporządzania płukanki do
pielęgnacji włosów.
Ciekawostki
- Słowo "tymianek" pochodzi od greckiego thymon, co oznacza "odważny". Podobno jest lekiem na nieśmiałość.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz