Pieprz – rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych (Piperaceae). Należą do niego liczne gatunki (według niektórych klasyfikacji ponad 700) występujące na obszarach o klimacie równikowym i zwrotnikowym. Największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa. On też jest gatunkiem typowym.
Zastosowanie
- Jest jedną z częściej używanych przypraw. W średniowieczu
był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po
opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do
Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie pieprz na
szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.
- Liście pieprzu betelowego i metystynowego są używane do żucia.
- Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne (np. pieprz ozdobny).
- Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. U większości gatunków duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak.
- Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje
- pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,
- pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców
- pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona marynowane w kwasie
octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką.
|
Pieprz metystynowy |
|
Pieprz żuwny |
|
Piper magnificum |
|
Pieprz ozdobny |
|
Pieprz długi |
|
Owoc pieprzu długiego |
|
Pieprz kubeba |
|
Piper cubeba
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz