Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 12 kwietnia 2015

Pieprz


Pieprz – rodzaj roślin z rodziny pieprzowatych (Piperaceae). Należą do niego liczne gatunki (według niektórych klasyfikacji ponad 700) występujące na obszarach o klimacie równikowym i zwrotnikowym. Największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa. On też jest gatunkiem typowym.
http://artkulinaria.pl/sites/default/files/pieprz_kolorowy.JPG

Zastosowanie

  • Jest jedną z częściej używanych przypraw. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. Płacono za niego czystym złotem. Po opłynięciu Afryki przez Portugalczyków i otwarciu drogi morskiej do Indii w końcu XV wieku, jego cena gwałtownie spadła. Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.
  • Liście pieprzu betelowego i metystynowego są używane do żucia.
  • Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne (np. pieprz ozdobny).
  •  Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. U większości gatunków duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak.
  • Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje
    • pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych,
    • pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców
    http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/7c/48/c1/7c48c1ea6526d151232a4ac4f3a134f0.jpg
    • pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona marynowane w kwasie 
            octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką.
     http://slodkokwasny.com/wp-content/uploads/2011/08/pieprz-zielony.jpg
http://www.vismaya-maitreya.pl/fgtrttyyi.JPG

Pieprz metystynowy: zdjęcie
Pieprz metystynowy
Pieprz żuwny
Piper magnificum
Pieprz ozdobny
Pieprz długi: zdjęcie
Pieprz długi
Owoc pieprzu długiego
Piper cubeba muda.jpg
Pieprz kubeba
Piper cubeba 002.JPG

Piper cubeba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz