Zazwyczaj pogardzane przez nas pestki winogron, skórka,
a także ich liście, mogą okazać się skuteczną pomocą w walce z
nowotworami. Ponieważ obfitują w związki o działaniu antynowotworowym,
naukowcy chcą je wykorzystać w suplementach diety czy lekach. Najlepiej
sięgać po te z ciemną skórką, bo mają najwięcej prozdrowotnych związków.
Spośród spożywanych przez nas produktów, najsilniejsze działanie
antynowotworowe wykazują warzywa liściaste, a szczególnie kapustne.
Swoje właściwości zawdzięczają zawartym w nich tzw. fitozwiązkom. "Od
dawna wiadomo, że związki te działają w naszym organizmie jako
antyoksydanty, których mechanizm polega na blokowaniu wolnych rodników i
w ten sposób obniżaniu ryzyka powstawania zmian nowotworowych" -
wyjaśnił PAP prof. Stanisław Weidner z Uniwersytetu
Warmińsko-Mazurskiego.
Dlaczego natura wyposażyła rośliny w tak niezwykle skuteczne substancje
przeciwrakowe? "Rośliny musiały wykształcić w toku ewolucji
wyspecjalizowane systemy obronne, czyli zgromadzić dużą ilość związków
chemicznych, które pozwoliłyby im przetrwać w nieprzyjaznym środowisku,
gdyż nie mogą uciec przed napastnikami. Prowadzona przez rośliny +wojna
chemiczna+ stała się możliwa dzięki zwiększonej w ich tkankach
zawartości związków o silnym działaniu owadobójczym, grzybobójczym lub
bakteriobójczym, umożliwiającym walkę z agresorami" - tłumaczy
naukowiec.
Antyrakowe fitozwiązki to bardzo zróżnicowana ilościowo i jakościowo
grupa kilkudziesięciu tysięcy związków chemicznych, odpowiedzialnych
m.in. za smak, kolor oraz zapach owoców i warzyw. Niektóre z nich są na
tyle skuteczne, że mogą być wykorzystywane bezpośrednio w terapii
zaawansowanych nowotworów. Inne służą jako punkt wyjścia do produkcji
substancji jeszcze skuteczniejszych w leczeniu.
Bardzo ważną grupę fitozwiązków stanowią polifenole. Dotychczas
zidentyfikowano ponad 10 tys. tego typu związków, ale ich rola ochronna w
roślinach nie została do końca poznana. Od ich ilości i jakości zależą
właściwości pokarmów roślinnych oraz ich działanie profilaktyczne i
lecznicze. Badania pokazują, że w żywieniu współczesnego człowieka są
jednak równie ważne co witaminy.
Naukowcy z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie badają
możliwość wykorzystania pochodzących z roślin związków fenolowych jako
komercyjnego źródła antyoksydantów. Można byłoby je wykorzystywać jako
suplementy diety albo w postaci leków. Olsztyńscy naukowcy skupili się
na badaniu winorośli: jej pestek, skórek owoców, liści i korzeni.
"Jest to roślina bardzo szlachetna. Z naszych badań wynika, że liście
winorośli, a także ich korzenie, są bardzo bogate w związki fenolowe" -
powiedziała PAP Angelika Król z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Najwięcej związków fenolowych jest w korzeniach winorośli, ale za to
najcenniejsze kwasy fenolowe znajdują się w liściach. Im ciemniejsza
skórka winogron, tym więcej związków fenolowych zawiera. "Będziemy
starali się nawiązać współpracę z instytutami medycznymi nad komercyjnym
wykorzystaniem pozyskiwanych przez nas związków fenolowych izolowanych z
winorośli" - zapowiada Angelika Król.
PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz