Aktywność fizyczna, kontrolowanie wagi, jedzenie dużej
ilości warzyw i owoców to zdaniem uczonych z University of North
Carolina recepta na uniknięcie nowotworów.
Zdaniem ekspertów zbilansowana dieta to nie tylko podstawa
zdrowia i dobrego samopoczucia, ale także szansa na obniżenie ryzyka
zachorowania na raka. Co w takim razie powinno trafiać na nasz talerz?
Przede
wszystkim liściaste i kolorowe warzywa i owoce. Są pełne antyoksydantów
- substancji, które pomagają organizmowi regenerować zniszczone komórki
i chronią przed niektórymi odmianami nowotworów. Dostarczają także
składników przeciwzapalnych, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu
komórek rakowych.
Karotenoidy to czerwone, pomarańczowe i żółte
barwniki zawarte w warzywach i owocach. Naukowcy zalecają spożywanie
marchewek, słodkich ziemniaków i papryki, są szczególnie ważne, gdyż
zawierają antyoksydanty. - Z kolei pomidory pomagają przeciwdziałać
rakowi prostaty - dodaje prof. Walter Willett, kierownik Zakładzie
Żywienia na Harvard School of Public Health.
Zdrowe jelita zapewnią nam bogate w błonnik produkty pełnoziarniste,
takie jak brązowy ryż czy turecka kasza bulgur. - Bakterie jelitowe i,
bardziej ogólnie, układ pokarmowy odgrywają ważną rolę w ludzkim
systemie immunologicznym, który jest narażony na kilka typów nowotworów -
uważa dr Marian Neuhouser z Centrum Badania Nowotworów im. Freda
Hutchinsona. Poza właściwościami antynowotworowymi, pełnoziarniste
produkty są sycące, dzięki czemu zapobiegają przejadaniu się. To ważne,
gdyż niektóre rodzaje nowotworów powiązane są z otyłością.
Specjaliści od żywienia doradzają też, aby wybierać chude białko. Gdzie
go szukać? Przede wszystkim w orzechach, fasoli, rybach i chudym mięsie.
Unikać powinniśmy natomiast czerwonego i przetworzonego mięsa.
Amerykański Instytut Badań Nad Nowotworami rekomenduje, aby jedna
trzecia spożywanego białka pochodziła z produktów zwierzęcych, a dwie
trzecie z owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Z kolei
wybierając nabiał, wskazane jest, abyśmy sięgali po produkty z niską
zawartością tłuszczu lub całkowicie odtłuszczone
Zdrowa dieta oznacza wybór nienasyconych tłuszczów roślinnych
do gotowania i przygotowywania potraw. Chociaż nie ma to bezpośredniego
wpływu na rozwój nowotworu, zdaniem prof. Willetta trzymanie się tej
zasady pomaga ograniczyć występowanie chorób serca i cukrzycy.
Warto
również ograniczyć alkohol. O ile jego małe ilości pomagają w walce z
chorobami serca, to większe spożycie grozi zmianami nowotworowymi.
Dlatego eksperci doradzają umiar w sięganiu po trunki. Podobnie zresztą,
jak w sięganiu po jedzenie w ogóle. Zalecane jest dbanie o rozsądną
wielkość porcji i liczbę posiłków w ciągu dnia. Szczególnie, gdy część
posiłków spożywamy w postaci gotowych dań lub w restauracjach i barach.
- Należy pamiętać o ograniczeniu do minimum tzw. pustych
kalorii. Słodkie napoje gazowane czy napoje energetyczne są jak
babeczki. A przecież nikt nie pochłaniałby codziennie trzech babeczek.
Albo nawet trzech babeczek tygodniowo. Puste kalorie to prosta droga do
nadwagi, otyłości i nowotworów z nimi związanych - podsumowuje dr
Neuhouser.
"Aby dbać o nasze
zdrowie i chronić się przed nowotworami, wskazane jest unikanie w naszej
diecie pustych kalorii, tłuszczów nasyconych, tłustego i przetworzonego
mięsa oraz przesadnie dużych ilości alkoholu."
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz