Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 kwietnia 2015

Kuchnia Podlasia

http://cdn32.podroze.smcloud.net/t/image/t/123053/image/IMG-4601_325384.jpg
Kuchnia Podlasia
Region ze stolicą w Białymstoku, bardzo zróżnicowany pod względem kulturowym. Na terenach tych w okresie przesiedleńczym po II wojnie światowej osiedliło się wielu Litwinów, Białorusinów i Ukraińców. Podstawą miejscowej kuchni są ziemniaki, z których gospodynie wyrabiają szereg potraw. Do najbardziej popularnych i bardzo smacznych zaliczmy babę i kiszkę ziemniaczaną. Ponadto z ciasta na bazie tartych surowych ziemniaków przygotowuje się kołduny z mięsem. Przypominają swoim wyglądem i smakiem wielkopolskie pyzy i oczywiście są okraszane skwarkami. Podlasie to także kraina słynnego w całym kraju sękacza – ciasta pieczonego nad ogniem. Do przygotowania ciasta na duże sękacze, wypiekane np. na wesela i święta, wykorzystuje się nawet do kilkudziesięciu jaj. W kuchni podlaskiej, ze względu na wpływy kuchni kresowej, wytwarza się słynną również na Litwie wędlinę o nazwie kindziuk. Kolejnym wędliniarskim przysmakiem jest kiełbasa suszona. Ponadto kuchnia Podlasia bazuje na składnikach pozyskanych z natury, takich jak grzyby i jagody. Tutaj także produkuje się tradycyjną polską wódkę żubrówkę, której nieodzownym elementem i znakiem rozpoznawczym jest źdźbło trawy z Puszczy Białowieskiej.




Kołduny z grzybami

.

Składniki:
 



Masło - 2 łyżki stołowe

Olej roślinny - 1 łyżka stołowa

Mąka - 35 dkg

Cebula - 1 szt.

Sól szczypta

Woda - 1 szklanka

Śledź filet - 1 szt.

Pieprz mielony - 0.5 łyżeczki do herbaty

Jaja kurze - 2 szt.

Jaja kurze - 1 szt.
Podgrzybek suszony- 15 dkg

Farsz grzybowy:

Masło - 2 łyżki stołowe

Cebula - 1 szt.

Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty

Śledź filet - 1 szt.

Pieprz mielony - 0.5 łyżeczki do herbaty

Jaja kurze - 2 szt.
Podgrzybek suszony - 15 dkg

  1. Umyte grzyby gotujemy, a następnie drobno kroimy.
  2. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej patelni, tak aby się zarumieniła.
  3. Filet śledzia płuczemy i drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.


Ciasto jak na pierogi:


Olej roślinny - 1 łyżka stołowa

Mąka - 35 dkg

Sól - szczypta

Woda - 1 szk.
Jaja kurze - 1szt.

  1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy sól. Robimy w kopcu z mąki wgłębienie, do którego wbijamy jajko.
  2. Ciasto wyrabiamy rękoma, co jakiś czas podlewając wodą. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne, gładkie i nie lepi się do rąk. Zagniatamy całość jeszcze przez kilka minut, ponieważ ciasto na kołduny musi być twardsze, niż ciasto zwykle używane do pierogów.


Kołduny z grzybami:

  1. 1. Rozwałkowujemy ciasto.
  2. 2. Wycinamy krążki, nakładamy na nie farsz. Sklejamy i przykrywamy lnianą ściereczką.
  3. 3. Po pół godzinie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy kołduny wypłyną gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz