Cynamonowiec (Cinnamomum Scheffer) – rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych. Obejmuje ok. 250 gatunków, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i południowo-wschodniej Azji.
|
Liście cynamonowca kamforowego |
Obecnie uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Wszystkie gatunki zawierają gruczołki, w których zbierają się olejki eteryczne. Gruczołki te znajdują się w całych roślinach (liście, drewno, kora, korzenie). Gatunkiem typowym jest Cinnamomum verum J. S. Presl.
Cynamon to popularna przyprawa
kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory
cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych
gatunków tego rodzaju (które rzadko są importowane do Europy, a mają
znaczenie tylko dla kuchni regionalnej), a nawet innego rodzaju
("cynamon z Batawii" – ze strączyńca oraz "cynamon biały" z korzybiela).
Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich,
zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w
niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
Z cynamonowca wonnego wytwarza się olejek kasjowy (kasję).
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz