Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy -
leku przeciwcukrzycowego, a to z kolei powoduje obniżenie poziomu cukru
we krwi i cholesterolu.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na tegorocznej
konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego w San Diego (USA), ekstrakt z
cebuli zwyczajnej (Allium cepa) w połączeniu z lekiem
przeciwcukrzycowym o nazwie metformina sprzyja obniżeniu poziomu cukru
we krwi mierzonego na czczo i ogólnego poziomu cholesterolu u szczurów
laboratoryjnych z medycznie wywołaną cukrzycą.
Badacze prowadzili
eksperymenty na zwierzętach z cukrzycą lub bez. Niektórym codziennie
podawali metforminę i ekstrakt z cebuli w dawkach 200, 400 lub 600
mg/kg, innym aplikowali tylko metforminę, a pozostałym nie dawali nic.
"Cebula nie jest
kaloryczna, ale wygląda na to, że przyspiesza metabolizm i nasila
apetyt, prowadząc do zwiększenia ilości przyjmowanego pokarmu."
Okazało się, że leczenie było najskuteczniejsze w przypadku
szczurów z cukrzycą otrzymujących zarówno metforminę, jak i ekstrakt z
cebuli w ilości 400 lub 600 mg/kg. Poziom cukru we krwi tych zwierząt
malał odpowiednio o 50 lub 35 procent w porównaniu ze stanem wyjściowym.
Gryzonie z tej grupy charakteryzowały się też niższym stężeniem
cholesterolu.
U zdrowych szczurów ekstrakt z cebuli powodował z kolei lekki wzrost masy ciała.
-
Cebula nie jest kaloryczna, ale wygląda na to, że przyspiesza
metabolizm i nasila apetyt, prowadząc do zwiększenia ilości
przyjmowanego pokarmu – tłumaczy koordynator badania Anthony Ojieh.
Badanie
histologiczne nie wykazało niestety, by metformina lub ekstrakt z
cebuli naprawiały szkody powstałe na skutek cukrzycy w trzustce.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz