|
ziemniaki |
700 g |
mąka pszenna |
350 g |
jajka |
2 |
śliwki węgierki |
500 g |
bułka tarta |
1/2 szklanki |
masło |
70 g |
cynamon |
do posypania |
cukier, sól |
do smaku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić.
Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę
soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na
kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego
placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć
okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli.
Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z
masłem, oprószone cynamonem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz