Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 9 lutego 2015

Oto kilka ciekawostek i porad dla zdrowia

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgM466DfESpNLHrZ8i2mDUDVQ-cYBpfYf2BmIxVeNOpXUylkndn0t-DSz3sGxXCJYWpYMeiY7ApARR1AkGs23SGdlusF1Vm-_VdqpViPb4Anc36KcfFsaWpA9iOPnkGe0rhL3lT6EfD3-0/s1600/pietruszka.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX6iXv8E9eeTmX4UdXkrq8PGKakzngrHTJtkQ8GvuvyXZopjLl3Y8L4_tiTGspYdNkeSRPCp8t0uujVH4VwwO7I_Bpu3P1FNnXTOF5G9dFaTZdV5xajb7Mo4N_VXNetzhVrB6skUuB1TY/s1600/6.+Natka.jpg
http://image.slidesharecdn.com/chrzan-140114023915-phpapp01/95/czy-sowiaski-esze-ma-pozytywne-waciwoci-dla-zdrowia-5-638.jpg?cb=1389760878




Zdrowe żywienie. Warzywa

Warzywa są po prostu niezastąpione. To właśnie one, obok owoców, dostarczają potrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody ! Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy. Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw. Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw, np. do przygotowania zup, sosów itp. Warzywa to produkty spożywcze o szczególnie niskiej zawartości energetycznej. Można jeść dużo warzyw i zachować wspaniałą sylwetkę i zdrowie. Staraj obierać się warzywa i owoce jak najcieniej. Najwięcej witamin znajduje się pod ich skórką. Grubo obierając pozbywasz się większości z nich ! Pamiętaj, staraj się jeść jak najwięcej owoców i warzyw ! 


Domowe sposoby na przeziębienie - owoce i warzywa

 

warzywa, owoce, zdrowie, diety, odżywianie

  Domowe sposoby na przeziębienie - owoce i warzywa


Jakie są domowe sposoby na przeziębienie? Popraw swoją odporność, jedząc owoce i warzywa!

warzywa, owoce, zdrowie, diety, odżywianie
fot. Fotolia

Już od przedszkola słyszymy, że owoce i warzywa są zdrowe. Nie jest to tylko pusty slogan, owoce i warzywa są źródłem wielu cennych składników, które mogą uchronić cię przed przeziębieniem lub pomóc je zwalczyć! Te naturalne suplementy diety są oczywiście dużo zdrowsze niż te, które łykamy w formie tabletek! Popraw swoją odporność, jedząc owoce i warzywa - to najlepszy domowy sposób na przeziębienie!

Cytryna - pełna witaminy C



Cytryna to prawdziwe wybawienie dla tych, którzy borykają się z przeziębieniem i grypą,  a także dla tych, którzy chcą się przed nim uchronić. Cytryna jest naturalnym źródłem witaminy C, całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Ma zbawienny wpływ na organizm, chroni przed różnego rodzaju infekcjami. Już samo picie herbaty z cytryną może świetnie wpłynąć na twoją odporność!

Czarna porzeczka - zwalcza anginę


Charakterystyczny smak czarnej porzeczki nie odpowiada każdemu, warto się jednak do niego przekonać. Ten owoc ma ogromne ilości witaminy C, spożywanie go jest bardzo wskazane w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie i grypę. Czarna porzeczka świetnie pomaga również w walce z anginą. Aby dostarczyć organizmowi cennych składników nie musisz jeść wyłącznie świeżych owoców - dżem lub sok z czarnej porzeczki to idealna broń przeciwko grypie.

Żurawina - chroni pęcherz


Innym bogatym źródłem witaminy C może być żurawina. Jest ona niekiedy nazywana "naturalnym antybiotykiem", ponieważ sok z jej owoców doskonale wspomaga walkę z anginą, grypą, przeziębieniem, a nawet zapaleniem płuc czy oskrzeli. Najpopularniejsze jest jednak stosowanie żurawiny jako lekarstwa przeciwko infekcjom pęcherza. Przynosi ona ulgę w stanach zapalnych dróg moczowych, najkorzystniejsze jest jedzenie suszonych owoców lub picie soku z żurawiny.


Pietruszka - leczy i uodparnia



Najprostszą domową metodą na polepszenie swojej odporności jest jedzenie... pietruszki. Dodawaj odrobinę natki do zup i innych dań, a ten prosty nawyk wspomoże twój organizm w walce z infekcjami. Pietruszka obfituje w witaminę A, C, E, KK, P i witaminy z grupy B. To jeszcze nie wszystko - to warzywo zawiera również potas, wapń i fosfor. Pietruszka polecana jest zwłaszcza osobom, które są przemęczone, osłabione lub mają problemy z krążeniem.

Rzepa - walczy z chorobą


Rzepa jest mało popularnym warzywem, najwyższy czas to zmienić! Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę C, PP i A, żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez. W czasie choroby bronią przeciwko grypie może okazać się sok z rzepy - to bardzo skuteczna domowa metoda na walkę z przeziębieniem.

Czosnek - naturalny antybiotyk



Ze względu na swój charakterystyczny zapach, czosnek nie jest zbyt lubianym warzywem. Warto jednak się przełamać, ponieważ ten naturalny antybiotyk zwalcza bakterie chorobotwórcze, nawet te odporne na leki. Najkorzystniejsze jest jedzenie świeżego, rozdrobnionego czosnku. Popularną domową metodą na walkę z przeziębieniem jest picie gorącego mleka z miodem i dodatkiem czosnku. Aby pozbyć się przykrego zapachu, można "zagryzać" czosnek natką pietruszki.

 
Publikacja:
Weronika Zabielska Redaktor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz