Zdrowe żywienie. Warzywa
Warzywa
są po prostu niezastąpione. To właśnie one, obok owoców, dostarczają
potrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody !
Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy.
Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw.
Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania.
Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości.
Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw, np. do przygotowania zup, sosów itp.
Warzywa to produkty spożywcze o szczególnie niskiej zawartości energetycznej.
Można jeść dużo warzyw i zachować wspaniałą sylwetkę i zdrowie.
Staraj
obierać się warzywa i owoce jak najcieniej. Najwięcej witamin znajduje
się pod ich skórką. Grubo obierając pozbywasz się większości z nich !
Pamiętaj, staraj się jeść jak najwięcej owoców i warzyw !
Domowe sposoby na przeziębienie - owoce i warzywa
Domowe sposoby na przeziębienie - owoce i warzywa
Jakie są domowe sposoby na przeziębienie? Popraw swoją odporność, jedząc owoce i warzywa!
Już od przedszkola słyszymy, że owoce i warzywa są zdrowe. Nie jest to tylko pusty slogan, owoce i warzywa są źródłem wielu cennych składników, które mogą uchronić cię przed przeziębieniem lub pomóc je zwalczyć! Te naturalne suplementy diety są oczywiście dużo zdrowsze niż te, które łykamy w formie tabletek! Popraw swoją odporność, jedząc owoce i warzywa - to najlepszy domowy sposób na przeziębienie!
Cytryna - pełna witaminy C
Cytryna
to prawdziwe wybawienie dla tych, którzy borykają się z przeziębieniem i
grypą, a także dla tych, którzy chcą się przed nim uchronić. Cytryna
jest naturalnym źródłem witaminy C, całkowicie zaspokaja dzienne
zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Ma zbawienny wpływ na
organizm, chroni przed różnego rodzaju infekcjami. Już samo picie
herbaty z cytryną może świetnie wpłynąć na twoją odporność!
Czarna porzeczka - zwalcza anginę
Charakterystyczny smak czarnej porzeczki nie odpowiada każdemu, warto
się jednak do niego przekonać. Ten owoc ma ogromne ilości witaminy C,
spożywanie go jest bardzo wskazane w okresie nasilonych zachorowań na
przeziębienie i grypę. Czarna porzeczka świetnie pomaga również w walce z
anginą. Aby dostarczyć organizmowi cennych składników nie musisz jeść
wyłącznie świeżych owoców - dżem lub sok z czarnej porzeczki to idealna
broń przeciwko grypie.
Żurawina - chroni pęcherz
Innym bogatym źródłem witaminy C może być żurawina. Jest ona niekiedy
nazywana "naturalnym antybiotykiem", ponieważ sok z jej owoców doskonale
wspomaga walkę z anginą, grypą, przeziębieniem, a nawet zapaleniem płuc
czy oskrzeli. Najpopularniejsze jest jednak stosowanie żurawiny jako
lekarstwa przeciwko infekcjom pęcherza. Przynosi ona ulgę w stanach
zapalnych dróg moczowych, najkorzystniejsze jest jedzenie suszonych
owoców lub picie soku z żurawiny.
Pietruszka - leczy i uodparnia
Najprostszą domową metodą na polepszenie swojej odporności jest
jedzenie... pietruszki. Dodawaj odrobinę natki do zup i innych dań, a
ten prosty nawyk wspomoże twój organizm w walce z infekcjami. Pietruszka
obfituje w witaminę A, C, E, KK, P i witaminy z grupy B. To jeszcze nie
wszystko - to warzywo zawiera również potas, wapń i fosfor. Pietruszka
polecana jest zwłaszcza osobom, które są przemęczone, osłabione lub mają
problemy z krążeniem.
Rzepa - walczy z chorobą
Rzepa jest mało popularnym warzywem, najwyższy czas to zmienić! Zawiera
witaminy z grupy B, a także witaminę C, PP i A, żelazo, fosfor, wapń,
potas i magnez. W czasie choroby bronią przeciwko grypie może okazać się
sok z rzepy - to bardzo skuteczna domowa metoda na walkę z
przeziębieniem.
Czosnek - naturalny antybiotyk
Ze względu na swój charakterystyczny zapach, czosnek nie
jest zbyt lubianym warzywem. Warto jednak się przełamać, ponieważ ten
naturalny antybiotyk zwalcza bakterie chorobotwórcze, nawet te odporne
na leki. Najkorzystniejsze jest jedzenie świeżego, rozdrobnionego
czosnku. Popularną domową metodą na walkę z przeziębieniem jest picie
gorącego mleka z miodem i dodatkiem czosnku. Aby pozbyć się przykrego
zapachu, można "zagryzać" czosnek natką pietruszki.
Publikacja:
Weronika Zabielska
Redaktor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz