Oscypek, oszczypek (słow. oštiepok) – twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Obecnie spopularyzowany ogólnie w Polsce oraz w innych krajach Europy.
Produkowany w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków z typowym dla
regionu zdobieniem brzegów. Zdobienie odciskane jest w rozszczepialnej
drewnianej foremce, tzw. "oscypiorce". Właśnie od scypania (rozszczepiania) tych foremek pochodzi najprawdopodobniej nazwa sera: gwarowe uoz-scypek (uproszczone następnie do uoscypek) można przetłumaczyć jako rozszczepek. Tradycyjnie jego wyrobem trudnią się bacowie
na hali. Po wydojeniu owiec do drewnianego skopka – "gielety" mleko
zlewane jest przez lniane płótno (w ten sposób odcedza się np. źdźbła
trawy itp.) do drewnianej "puciery" (rodzaj kadzi). Następnie należy
dodać "klog" (wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę),
dzięki temu z mleka powstaje masa serowa, którą należy odcisnąć i
uformować. Podczas odciskania ser maczany jest w gorącej wodzie. Po
uformowaniu sera moczy się go przez dobę w solance – "rosole", która
usuwa z niego nadmiar wody w procesie osmozy
(kąpiel ma też własności bakteriobójcze). Po wymoczeniu sery leżakują
na górnej półce w bacówce i są wędzone. Tradycyjnie w bacówkach płonął
ogień podsycany drewnem sosnowym lub świerkowym. Sery podczas
leżakowania wędziły się w jego dymie.
Podczas wyjścia na redyk
odmierzano ilość mleka dawanego przez owce każdego z gospodarzy,
czynność ta była powtarzana po ich powrocie z hal. Na tej podstawie
ustalano liczbę oscypków, które należały się właścicielom stad i
pasących je latem górali. Oscypki zatem były też używane do rozliczeń
pomiędzy gazdą a bacą i bacą a juhasami.
Spotykane są także serki o bardziej nietypowych kształtach (np. koguta lub kaczek), zwykle są to redykołki.
Od 2 lutego 2007 góralskie oscypki są drugim (po bryndzy podhalańskiej) polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne – uzyskały status Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO). Opóźnienie było związane z protestem Słowacji, który został złożony w jednym z ostatnich możliwych terminów. Ostatecznie doszło do porozumienia i ustalono, że słowacki oštiepok, mimo wspólnej historii powstania, jest odrębnym produktem regionalnym.
Podczas rejestracji jednoznacznie określone zostały parametry oscypka
(m.in. maksymalna zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej – na
40%) oraz gminy,
w których może być produkowany. Ser może być wyrabiany wyłącznie w
okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października.
Powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm.
Gminy w których może być produkowany:
- Województwo śląskie
- w powiecie cieszyńskim - Istebna,
- w powiecie żywieckim: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa i Ujsoły,
- Województwo małopolskie
- powiat nowotarski,
- powiat tatrzański,
- w powiecie suskim - gmina Zawoja i Bystra-Sidzina,
- w powiecie limanowskim - gmina Niedźwiedź i część gminy Kamienica oraz sołectwa w gminie Mszana Dolna, Raba Niżna, Olszówka, Lubomierz, Łostówka i Łętowe,
- w powiecie nowosądeckim gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica-Zdrój.
Ze względu na powszechną dotąd praktykę sprzedawania gołki
pod nazwą oscypek, wielu sprzedawców zdecydowało się zmienić nazwę
sprzedawanego wyrobu na "scypek". Jest to niezgodne z obowiązującym
prawem, gdyż wprowadza konsumentów w błąd, dodatkowo ser ma podobny
kształt jak chroniony ser, co również jest mylące. Oscypek jest wrzecionowaty, gołka bardziej walcowata.
Ciekawostki
Pierwszym bacą w Polsce, który zdobył certyfikat uprawniający do produkcji i sprzedaży oscypków zgodnie z recepturą zastrzeżoną przez Unię Europejską był Kazimierz Furczoń z Leśnicy na Podhalu.
Przyznanie certyfikatu poprzedzone jest kontrolą, której koszt w chwili
obecnej (luty 2009 r.) wynosi od 800 zł do 1 tys. zł (inspekcję trzeba
powtarzać co roku).
Szlak oscypkowy
Miejscowości, które uczestniczą w tzw. szlaku oscypkowym:
- Zubrzyca Górna
- Zawoja
- Nowy Targ
- Kraków
- Leśnica
- Szaflary
- Biały Dunajec
- Poronin
- Zakopane
- Kościelisko
- Bukowina Tatrzańska
- Białka Tatrzańska
- Hala Wojkowa
- Wierchomla
- Łapsze Niżne
- Czorsztyn
- Konina
- Nowy Sącz
- Jaworki
Godło „Teraz Polska”
W 2012 roku oscypek otrzymał Polskie Godło Promocyjne w XXII edycji konkursu „Teraz Polska” w kategorii Produkty.
|
|
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz