Ogórek kiwano, kiwano, ogórek afrykański (Cucumis metulifer E. Mey. ex Naud.) – gatunek ogórka. W naturze występuje w Afryce od Kraju Przylądkowego po Senegal i Sudan na północy, także Jemen na Półwyspie Arabskim. Nazwę kiwano nadano mu w Nowej Zelandii, pochodzi ona od słów kiwi i banan,
gdyż przypomina pod względem smaku i aromatu te owoce. W
anglojęzycznych krajach nazywany jest też rogatym ogórkiem, lub rogatym
afrykańskim melonem.
Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo. Jego smak jest zbliżony do kiwi, melona i ogórka, a zapach do banana. Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza.
Doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek owocowych, deserów, a
ponadto jest niskokaloryczny. Owoce bardzo dobrze przechowują się w
mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i
zachowując przez cały czas przydatność do spożycia.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz