W roku 2015 Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego.
Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy, nic więc
dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie
znaczy to bynajmniej, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja –
codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek
pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie
margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę
zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku
podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy,
przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana
chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego
charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę
odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle
określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem
rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki..
SMACZNEGO
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz