Bigos
Składnik | Ilość | ||
kapusta kwaszona | 1 | kilogramów | |
słodka kapusta | 1 | kilogramów | |
wieprzowina | 750 | gramów | |
wołowina | 500 | gramów | |
boczek wędzony | 500 | gramów | |
słonina | 300 | gramów | |
cebula | 4 | sztuk | |
surowe śliwki | 150 | gramów | |
listek laurowy | 2 | listków | |
cukier | według uznania | ||
sól | według uznania | ||
pieprz | według uznania | ||
kiełbasa | 200 | gramów |
Wykonanie:
Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Oczyścić boczek, pokroić na cienkie plastry, oczyszczoną słoninę pokroić w kostkę. Słoninę i wędzony boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu podrumienić cebulę pokrojoną w kostkę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć drobno poszatkować i połączyć kapustę z kwaszoną.W dużym emaliowym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrojone w paski śliwki suszone. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli, przez 4-5 dni po około 4 godziny uważając aby bigos się nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukremUwagi:
Wieprzowina najlepsza od szynki. Dobre efekty smakowe dodaje czerwone wytrawne wino(1 szklanka) wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos w kamiennym garnku lub weckach: wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut i lekko zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz