Sernikowa zebra
- 0 minut
- Łatwe
Wskazówki pieczenia:
- 50 minut
- 170 °C
- foremka keksowa
Składniki:
- twaróg sernikowy w wiaderku - 1 kg
- Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- jajka - 4 szt.
- cukier - 200 gramów
- cukier wanilinowy - 15 gramów
- budyń waniliowy w proszku - 1 szt.
- kakao - 3 łyżki
- mleko - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.
Dodaj ser, miękką Kasię i budyń. Dokładnie wymieszaj.
Masę podziel w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodaj kakao i mleko, wymieszaj.
Formę
keksową o wymiarach 10x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy
wkładaj na przemian cienkie warstwy jasnej i ciemnej masy serowej.
Foremkę
keksową włóż do większej formy wypełnionej w 1/3 wysokości wodą. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz 10 minut. Następnie
zmniejsz temperaturę do 170 st. C. i piecz jeszcze 50 minut. Ostudzony
sernik odwróć do góry dnem i wyjmij z formy.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz