Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 3 października 2016

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe na szybko


Składniki:

50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki
250 g margaryny 
3 jajka + 1 do smarowania
4 łyżki cukru
szczypta soli 
nadzienie
cukier puder
.
 Drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy z nich ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Margaryna najlepiej żeby była miękka. Ułatwi to wyrabianie ciasta. Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części (kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jak przestygną prószymy cukrem pudrem.