Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 27 października 2016

Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego, nadziewane pieczarkami i czerwoną cebulką. Wierzch posypany serem żółtym i czarnuszką, która nadaje całości ciekawego smaku i aromatu. Smaczne, lekkie i szybkie. Doskonale sprawdzą się jako przekąska i danie główne, dodatek do sałaty lub czerwonego barszczu. 

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego, 

250 g pieczarek,

2 średnie cebule czerwone,

łyżeczka suszonego oregano,

pieprz, sól, łyżka czarnuszki, ser żółty

Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. 

Zeszklić na odrobinie oleju. 

 Pieczarki obrać, umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. 

Dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. 

Doprawić solą, pieprzem i oregano. 

Ostudzić. 

Ciasto francuskie pokroić na ok. 8 cm pasy, nakładać farsz i zwijać, następnie ruloniki poprzekrawać i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut, do zrumienienia.