Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 16 października 2016

Nalesniki z kremem cytrynowym


Składniki na naleśniki: 

300 g mąki pszennej, 

6 jaj, 800 ml mleka, 

łyżka cukru z wanilią, 

2 łyżki oleju, szczypta soli, 

Dodatkowo: 

1-2 łyżki kakao...

 Do miski wbić jajka, wlać ok. 1/3 mleka, dodać mąkę, sól i cukier. 

Wszystko dokładnie zmiksować. 

Dodać pozostałe mleko i olej. 

Wymieszać. 

 Odstawić na 15 minut. 

 Z gotowego ciasta odlać porcję ok. 200 ml, dodać do tego 1-2 łyżki kakao. 

Masa powinna być ciemna, ale rzadka, dlatego w razie potrzeby rozrzedzić ją wodą. 

Przelać do rękawa cukierniczego lub grubego worka i odciąć minimalnie rożek. (gdybyśmy chcieli wylewać więcej ciasta kakaowego, dobrze by było masę kakaową odrobinę posłodzić)

Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. 

Wylać porcję ciasta białego a na nim wylewać kakaowe paski. 

Poczekać aż masa stężeje i obrócić, dosmażyć przez kilka sekund. 

Najlepiej poczekać aż naleśnik dopiecze się i nie obracać go wcale, ponieważ podczas dopiekania na naleśniku robią się brązowe kropki. 

Składniki na krem: 

250 g serca mascarpone, 

5 kopiastych łyżek lemon curd,

 łyżka cukru pudru, 

przyprawa do dań słodkich Kamis - w jej skład wchodzi między innymi skórka cytrynowa, cynamon, kardamon, goździki i mięta... 

 

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać lemon curd i zmiksować do połączenia składników. 

Naleśniki układać wzorem do dołu, nałożyć krem, obsypać przyprawą i zwijać. 

Podawać.