Składniki na naleśniki:
300 g mąki pszennej,
6 jaj,
800 ml mleka,
łyżka cukru z wanilią,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
Dodatkowo:
1-2 łyżki kakao...
Do miski wbić jajka, wlać ok. 1/3 mleka, dodać mąkę, sól i cukier.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Dodać pozostałe mleko i olej.
Wymieszać.
Odstawić na 15 minut.
Z gotowego ciasta odlać porcję ok. 200 ml, dodać do tego 1-2 łyżki
kakao.
Masa powinna być ciemna, ale rzadka, dlatego w razie potrzeby
rozrzedzić ją wodą.
Przelać do rękawa cukierniczego lub grubego worka i
odciąć minimalnie rożek. (gdybyśmy chcieli wylewać więcej ciasta
kakaowego, dobrze by było masę kakaową odrobinę posłodzić)
Patelnię rozgrzać i posmarować olejem.
Wylać porcję ciasta białego a na
nim wylewać kakaowe paski.
Poczekać aż masa stężeje i obrócić, dosmażyć
przez kilka sekund.
Najlepiej poczekać aż naleśnik dopiecze się i nie
obracać go wcale, ponieważ podczas dopiekania na naleśniku robią się
brązowe kropki.
Składniki na krem:
250 g serca mascarpone,
5 kopiastych łyżek lemon curd,
łyżka cukru pudru,
przyprawa do dań słodkich Kamis - w jej skład wchodzi między innymi
skórka cytrynowa, cynamon, kardamon, goździki i mięta...
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać lemon curd i zmiksować do
połączenia składników.
Naleśniki układać wzorem do dołu, nałożyć krem, obsypać przyprawą i
zwijać.
Podawać.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz