
Kiszony czosnek ma delikatny, łagodny smak, jest wyśmienitym
dodatkiem do kanapek, sałatek i serów. Czosnek oraz woda, w której kisił
się czosnek to doskonałe źródło naturalnego antybiotyku i jednocześnie bakterii probiotycznych
– to naturalne „stymulatory” odporności. Zawarte w kiszonkach bakterie
fermentacji mlekowej pełnią rolę naturalnej substancji konserwującej,
jednoczenie korzystnie wpływając na zdrowie!
Czosnek ( Allium sativum L.) był używany od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej do leczenia chorób zakaźnych. Często był stosowany w leczeniu chorób płuc, górnych dróg oddechowych, zakażeniach przewodu pokarmowego i skóry. Działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku było znane już w Starożytności.
Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się działaniem antybiotycznym.
Przeprowadzone badania wskazują na dużą aktywność
przeciwdrobnoustrojową czosnku, hamuje rozwój bakterii i grzybów.
Posiada właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwbakteryjnie,
przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie
oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy,
wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz podwyższa ogólną sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną. Wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną
w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Bakterie
probiotyczne pełnią jeszcze wiele innych istotnych funkcji. Nie tylko
skutecznie eliminują bakterie chorobotwórcze, zabezpieczając nas przed
infekcjami, ale wspomagają trawienie, wytwarzają niezbędne witaminy i przede wszystkim stymulują odporność, to dlatego właśnie większość naszej odporności pochodzi z jelit.
Jelito grube, będące największym siedliskiem bakterii w naszym ciele,
jest zatem swoistym „generatorem” naszego zdrowia i dobrego
samopoczucia. Styl życia, jaki prowadzimy, nadużywanie leków, zła dieta i
stres, niezwykle niekorzystnie wpływają na mikroflorę. Zaburzenie
równowagi mikrobiologicznej jelit odbija się niekorzystnie na stanie
całego organizmu. Terapia probiotyczna jest wówczas niezastąpiona i wysoce skuteczna w przywracaniu równowagi w przewodzie pokarmowym.
Bakterie probiotyczne stymulują również wydzielanie śluzu, będącego
naturalnym „uszczelniaczem” jelita oraz wytwarzają substancje o
charakterze cytoprotekcyjnym, dzięki temu na powierzchni jelit tworzy
się ochronna warstwa.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz