Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 26 października 2015

Sernik na zimno - Tiramisu

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 300 g biszkoptów
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml mocnej kawy
  • 100 ml likieru amaretto
  • kakao do posypania
dodatkowo:

  • pudełko po chusteczkach
  • zszywacz
  • papier do pieczenia
  • nożyczki
  • kawałek sznurka

1. Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć kawałki papieru do pieczenia, tak, by zabezpieczyły całe wnętrze kartonu, wycinamy i mocujemy na stałe za pomocą zszywacza. W ten sposób mamy banalną foremkę na sernik z kartonu :P.

2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody.  Żółtka razem z cukrem miksować przez 5 min do jasnego kremu, dodać serek mascarpone i razem dalej miksować. Śmietanę ubić do sztywności, dodać ją do sera i razem połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę.

3. Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne, tak wykonane dwie warstwy. Pudełko okazało się mało solidne i wygina się na środku, więc warto podwiązać je sznurkiem jak widać na zdjęciu. Wstawiamy sernik na noc do lodówki, rano delikatnie można otworzyć pudełko, ściągnąć papier i obrócić ciasto biszkoptami do dołu. Na koniec posypać górę ciasta kakaem i jest gotowe do jedzenia. Smacznego.