Pietruszka to popularna roślina dwuletnia z gatunku selerowatych.
Jedno z najpopularniejszych ziół, powszechnie uprawiana ze względu na
swoje właściwości smakowe oraz prozdrowotne oddziaływanie jej olejków
eterycznych. Stosuje się zarówno korzeń, jak i liście.
Zarówno korzeń, jak i liście pietruszki zawierają wiele substancji aktywnych, takich jak:
- witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz kwas foliowy;
- apiol, mirystycyna, limonen – organiczne związki chemiczne wspomagające m.in. trawienie;
- minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i siarkę;
- flawonoidy: stanowiące silne i naturalne przeciwutleniacze;
Właściwości:
- dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dwa razy więcej na 100g niż w cytrynie!), natka pietruszki dobrze oddziałuje na odporność;
- obecność witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, w które obfituje natka pietruszki;
- dzięki potężnej dawce potasu oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga pracę wątroby;
- dobrze wpływa na kondycję zębów i kości;
- ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia;
- jest świetna na trawienie: zapobiega zgadze i uczuciu przejedzenia;
- wykazuje właściwości moczopędne;
- redukuje stany zapalne;
- pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu;
- olejki eteryczne zawarte w pietruszce chronią przed schorzeniami i nowotworami układu oddechowego;
Jak widać lista zalet pietruszki jest na
prawdę długa. Warto zatem stosować pietruszkę w codziennej diecie – to
zdrowy i naturalny sposób na dostarczenie sobie całej palety
wartościowych substancji odżywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz