Łączna liczba wyświetleń

piątek, 25 września 2015

Syrniczki


https://uapkulture.files.wordpress.com/2013/03/yak-smazhiti-sirniki.jpg

Składniki:
500 gr twarogu tłustego,
3 żółtka,
5 łyżek cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
100 gr mąki pszennej,
mieszanka masła i oleju do smażenia,
szczypta soli.



Twaróg dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zmoczoną w wodzie łyżką nabieramy niewielką ilość twarogowej masy, obtaczamy ją w mące i formujemy syrnik, nadając mu okrągły, nieco spłaszczony kształt. Na patelni rozgrzewamy masło, syrniczki smażymy z dwóch stron pod przykryciem do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz