Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 21 września 2015

Powidła z agrestu

1 (765) (400x80, 17Kb)


 Składniki:
 
- agrest
- minimalna ilość wody
- cukier: na 1 kg owoców 10 dag

.
Opis przygotowania:
 
Prawie dojrzały agrest po umyciu rozparzać z bardzo małym dodatkiem wody i od razu gorący przetrzeć przez sitko. Przecier włożyć do szerokiego rondla i przy powolnym wrzeniu wody gotować mieszając, aby się nie przypalił i nie pryskał. Masę gotować tak długo,aż zgęstnieje do takiej konsystencji, że , że rowek zrobiony łyżką nie będzie się zlewał, lecz pozostanie. Wtedy dodać do powideł cukier i krótko razem jeszcze pogotować. Włożyć do słoiczków (wiadomo jakich) i szczelnie zamknąć.


1 (765) (400x80, 17Kb)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz